DELIKATES NAMENJEN SAMO ZA PRAVE GURMANE Kako da napravite najbolju udrobicu – staro srpsko jelo od iznutrica (RECEPT)
Iako je reč o delikatesu koji je namenjen samo za prave gurmane, zbog sastojaka od kojih se priprema mnogima ne izaziva želju da ga probaju. Ipak ovo staro srpsko jelo koje se priprema od svinjskih i ovčijih iznutrica često je prava poslastica na slavama.

Najbitniji deo pripreme ovog jela je pranje i čišćenje iznutrica. Od svinjskih iznutrica koriste se creva, džigerica i ostali unutrašnji organi, a od ovčijih samo tanka creva i džigerica. Od ovčijih iznutrica, koriste se samo ovi delovi jer zahtevaju namanje posla pri pranju i čišćenju. Ovčije iznutrice ne koriste se često u ishrani jer kod ljudi postoji odbojnost zbog mirisa i komplikovanog načina pripreme. U pitanju su preživari pa je kiselina u crevnom traktu drugačija i zahteva drugačiju vrstu obrade. Bilo kako bilo tanka creva čiste se i pripremaju kao svinjska.
Pranje i priprema sastojaka
Nakon što se creva jednom operu treba ih prevrnuti. Posle toga treba biti istrajan i prati ih u više voda. Tajnu dobro priprepljemenih creva otkiva nam jedna baka iz okoline Kruševca. Naime crevca treba oprati u više voda. Kombinuju se voda, sirće i soda bikarbona. Sirće i soda izvlače miris i eventualno negativne sastojke. Dodavati sirće i menjati vode dok se reakcija i „pena“ smanji na najmanji mogući nivo i budete zadovoljni čistoćom. Jako je bitno u ovom delu da u creva budu potpuno čista. Džigericu je dovojlno oprati u par voda da bi se smanjio udeo krvi.
Nakon ovoga sledi kuvanje, pustite da vri što duže, ali vodite računa da se ne prekuvaju crevca, jer su mekana, nije poželjno da se raspadaju. Crevca imaju važnu ulogu u strukturi jela. Dovoljno je da se kuvaju 30 minuta, vodu prospite. Nakon toga pustite da se ohladi i iseckajte makazama sve na sitne delove 2 do 2,5 cm dužine. Naravno iznutrice možete da isečete i pre kuvanja. Ako ste sve prethodne korake uradili pravilno, neće se osetiti razlika u ukusu između svinjskih i ovčijih iznutrica.
Sastojci:
Iznutrice
Crni luk
Beli luk
Praziluk
Koren celera
Peršun
Lovorov list
Vegeta
2 decilitra belog vina
Ulje ili mast
Postupak
Količina iznutrica nikada nije ista, i zavisi od veličine prasadi ili jagnjadi. Količinu odredite prema svojim potrebama, odnosno koliko smatrate da je potrebno. Iseckati par glavica crnog luka, 4 čena belog luka, željenu količinu praziluka i malo celera. Sve to propržiti blago i dodati iznutrice. Nakon toga dodati začine po ukusu. Sve se prži 3 do 4 sata na tihoj vatri. Za prženje se može koristiti ulje ali je jelo ukusnije ako se prži na masti. Pred sam kraj dodati vino. Da biste sprečili zagorevanje dodajte povremeno malo vode. Jelo je gotovo kada se dobije gusti sos braon boje, jako je bitno da jelo prožmu svi začini koje dodajemo ali da se iznutrice ne prekuvaju.
Izvor: agromedia

SPREMITE POSNE ČUPAVCE KOJI SE NE PEKU: Nema ko ne voli da ih spremi za SLAVU, a ovo je LAKŠI i BRŽI RECEPT
Recept za posne čupavce koji se ne peku je toliko jednostavan da uspeva i početnicima u kuhinji

TAJNA JE U OVA TRI SASTOJKA: 2 recepta za najsočniji POSNI PREBRANAC
Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka.

Od voćke na prozoru do zimnice na stolu-Kako se pravi najmirisnije slatko od dunja
U starim kućama, miris dunja bio je znak da jesen ulazi u svoj zlatni deo. Teško voće, čvrste kore i prepoznatljive arome, stajalo je na ormarima i prozorima, šireći miris po celoj kući. Kada bi stigao pravi trenutak, domaćice su od njih pravile jedno od najlepših zimskih zadovoljstava – slatko od dunja.

Džem od drenjina – lek i poslastica iz narodne kuhinje
U selima širom Srbije, naročito u brdskim predelima, drenjine su nekada bile dragocen plod – i za zdravlje i za slast na trpezi. Poznate po svom kiselkasto-trpkom ukusu i lekovitim svojstvima, ove crvene bobice vekovima su se koristile u narodnoj medicini, a posebno su cenjene u vidu džema, koji je bio i hrana i prirodan lek.

NAJBOLJI RECEPT ZA SEOSKO POSNO MESO, OMILJENO JELO U TOKU POSTA: Ovako su znale da ga prave samo stare domaćice
Posno seosko meso će vas ostaviti bez teksta
Komentari(0)