RECEPT ZA LJUBITELJE ČUVENOG SRPSKOG JELA Napravite pastirski specijalitet koji se vekovima unazad priprema u domaćinstvima na Staroj planini

J. K.

12:21

Gastronomija 0

Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.

RECEPT ZA LJUBITELJE ČUVENOG SRPSKOG JELA  Napravite pastirski specijalitet koji se vekovima unazad priprema u domaćinstvima na Staroj planini
Printscreen/Youtube

 

Sastojci

1 kg mladog punomasnog sira – kravlji ili ovčiji

150-200 grama kukuruznog brašna

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Priprema

Mladi punomasni sir se iseče na komade i stavi u kazan ili kotao koji se zagreva na tihoj vatri. Nikako ne smete imati jaku vatru da ne zagori belmuž. Kada se sir otopi dodajte so (zavisno od toga koliko vam je sir slan) i počnite da mešate drvenom varjačom istopljeni sir i da polako dodajete kukuruzno brašno dok ne dobijete kompaktnu masu. Brašno u smesi treba da pokupi masnoću iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. Mešajte sledećih 20 minuta sve dok masa ne postane glatka i dok mast iz smese ne počne da se odvaja. Kada mast počne da pliva po površini belmuža, jelo je gotovo.

Belmuž se služi uz kiselo mleko i povrće, rotkvice, crni luk, krastavac.

Komentari(0)

Loading