Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.

Sastojci:
- 10 crvenih paprika (rog ili babura)
- 4 čena belog luka
- 50 ml maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)
- 1 kašika sirćeta (po želji, može i vinsko ili jabukovo)
- So po ukusu
- Peršun (opciono, za dekoraciju)
Priprema:
Pečenje paprika
Možda vas zanima:


TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Možda vas zanima:


TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Možda vas zanima:


TAJNI SASTOJAK ZA SOČNO MESO: Obložite ga kriškama ove voćke i biće ukusnije nego ikada
Isprobajte trik koji vam može pomoći da pripremite najukusnije meso
Operite paprike i osušite ih.
Pecite ih na roštilju, ringli ili u rerni na 220°C dok koža ne pocrni i ne nabubri sa svih strana. Ako koristite rernu, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20-25 minuta, okrećući ih povremeno.
Parenje i ljuštenje
Kada su paprike pečene, stavite ih u kesu ili poklopljenu činiju i ostavite 10-15 minuta da se potpare – to će olakšati ljuštenje.
Oljuštite paprike i pažljivo im uklonite seme, ali ih ne perite kako ne bi izgubile aromu.
Priprema marinade
Iseckajte beli luk na tanke listiće ili ga sitno izrendajte.
U činiji pomešajte maslinovo ulje, sirće, beli luk i so.
Slaganje paprika
Paprike poređajte u činiju, a između svakog sloja dodajte malo marinade.
Na kraju ih blago pritisnite viljuškom kako bi se bolje natopile začinima.
Ostavite da odstoji
Pokrijte činiju i ostavite u frižideru najmanje 1 sat, a idealno preko noći – što duže stoje, to su ukusnije!
Služite i uživajte
Paprike možete poslužiti hladne ili na sobnoj temperaturi, uz parče domaćeg hleba, sir i čašu rakije!
Ovaj recept donosi autentičan ukus srpske kuhinje i podseća na porodične ručkove i miris pečene paprike u jesen. Prijatno!

ČUVAR SPRSKOG IDENTITETA Pastirsko jelo jedinstvenog ukusa
Nikad lakše za spremanje

Savet kuvara zlata vredan: Evo kako da vam palačinke uvek budu tanke i mekane, ovo mora da znate
Ako želite mekane i tanke palačinke, morate da pazite na nekoliko stvari.

TRIK ZA POHOVANE ŠNICLE: Dodajte jedan jeftini sastojak i ono će se žuteti kao dukat
Tajna iskusnih domaćica

Tajni sastojak koji će tikvice učiniti neodoljivim: Dobajte u jaja ovo i nećete znati kad vam je dosta ovog jela
Ovaj recept morate probati.

Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
Komentari(0)