Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.
Sastojci:
- 10 crvenih paprika (rog ili babura)
- 4 čena belog luka
- 50 ml maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)
- 1 kašika sirćeta (po želji, može i vinsko ili jabukovo)
- So po ukusu
- Peršun (opciono, za dekoraciju)
Priprema:
Pečenje paprika
Možda vas zanima:
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Možda vas zanima:
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Možda vas zanima:
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Operite paprike i osušite ih.
Pecite ih na roštilju, ringli ili u rerni na 220°C dok koža ne pocrni i ne nabubri sa svih strana. Ako koristite rernu, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20-25 minuta, okrećući ih povremeno.
Parenje i ljuštenje
Kada su paprike pečene, stavite ih u kesu ili poklopljenu činiju i ostavite 10-15 minuta da se potpare – to će olakšati ljuštenje.
Oljuštite paprike i pažljivo im uklonite seme, ali ih ne perite kako ne bi izgubile aromu.
Priprema marinade
Iseckajte beli luk na tanke listiće ili ga sitno izrendajte.
U činiji pomešajte maslinovo ulje, sirće, beli luk i so.
Slaganje paprika
Paprike poređajte u činiju, a između svakog sloja dodajte malo marinade.
Na kraju ih blago pritisnite viljuškom kako bi se bolje natopile začinima.
Ostavite da odstoji
Pokrijte činiju i ostavite u frižideru najmanje 1 sat, a idealno preko noći – što duže stoje, to su ukusnije!
Služite i uživajte
Paprike možete poslužiti hladne ili na sobnoj temperaturi, uz parče domaćeg hleba, sir i čašu rakije!
Ovaj recept donosi autentičan ukus srpske kuhinje i podseća na porodične ručkove i miris pečene paprike u jesen. Prijatno!
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
Komentari(0)