Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom

Kiza R

18:00

Gastronomija 0

Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.

paprike sa belim lukom
Shutterstock

Sastojci:

  • 10 crvenih paprika (rog ili babura)
  • 4 čena belog luka
  • 50 ml maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)
  • 1 kašika sirćeta (po želji, može i vinsko ili jabukovo)
  • So po ukusu
  • Peršun (opciono, za dekoraciju)

Priprema:

Pečenje paprika

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Operite paprike i osušite ih.
Pecite ih na roštilju, ringli ili u rerni na 220°C dok koža ne pocrni i ne nabubri sa svih strana. Ako koristite rernu, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20-25 minuta, okrećući ih povremeno.

Parenje i ljuštenje

Kada su paprike pečene, stavite ih u kesu ili poklopljenu činiju i ostavite 10-15 minuta da se potpare – to će olakšati ljuštenje.
Oljuštite paprike i pažljivo im uklonite seme, ali ih ne perite kako ne bi izgubile aromu.

Priprema marinade

Iseckajte beli luk na tanke listiće ili ga sitno izrendajte.

U činiji pomešajte maslinovo ulje, sirće, beli luk i so.

Slaganje paprika

Paprike poređajte u činiju, a između svakog sloja dodajte malo marinade.
Na kraju ih blago pritisnite viljuškom kako bi se bolje natopile začinima.

Ostavite da odstoji

Pokrijte činiju i ostavite u frižideru najmanje 1 sat, a idealno preko noći – što duže stoje, to su ukusnije!

Služite i uživajte

Paprike možete poslužiti hladne ili na sobnoj temperaturi, uz parče domaćeg hleba, sir i čašu rakije!

Ovaj recept donosi autentičan ukus srpske kuhinje i podseća na porodične ručkove i miris pečene paprike u jesen. Prijatno!

Komentari(0)

Loading