Srpski recept: Domaće propečene paprike sa belim lukom
Ovo je jedan od omiljenih tradicionalnih recepata u Srbiji, posebno u jesen kada su paprike najsočnije. Propećene paprike sa belim lukom su savršen prilog uz roštilj, pečenja ili kao samostalno jelo uz domaći hleb.
Sastojci:
- 10 crvenih paprika (rog ili babura)
- 4 čena belog luka
- 50 ml maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)
- 1 kašika sirćeta (po želji, može i vinsko ili jabukovo)
- So po ukusu
- Peršun (opciono, za dekoraciju)
Priprema:
Pečenje paprika
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Možda vas zanima:
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
TAJNI RECEPT: Evo koliko soli treba stavljati u kiseli kupus
Kiseljenje kupusa kod kuće može biti jednostavno kada znate pravu proporciju soli i vode. Za optimalno kiseljenje i hrskav rezultat, važan je odnos između količine vode i soli.
Operite paprike i osušite ih.
Pecite ih na roštilju, ringli ili u rerni na 220°C dok koža ne pocrni i ne nabubri sa svih strana. Ako koristite rernu, stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 20-25 minuta, okrećući ih povremeno.
Parenje i ljuštenje
Kada su paprike pečene, stavite ih u kesu ili poklopljenu činiju i ostavite 10-15 minuta da se potpare – to će olakšati ljuštenje.
Oljuštite paprike i pažljivo im uklonite seme, ali ih ne perite kako ne bi izgubile aromu.
Priprema marinade
Iseckajte beli luk na tanke listiće ili ga sitno izrendajte.
U činiji pomešajte maslinovo ulje, sirće, beli luk i so.
Slaganje paprika
Paprike poređajte u činiju, a između svakog sloja dodajte malo marinade.
Na kraju ih blago pritisnite viljuškom kako bi se bolje natopile začinima.
Ostavite da odstoji
Pokrijte činiju i ostavite u frižideru najmanje 1 sat, a idealno preko noći – što duže stoje, to su ukusnije!
Služite i uživajte
Paprike možete poslužiti hladne ili na sobnoj temperaturi, uz parče domaćeg hleba, sir i čašu rakije!
Ovaj recept donosi autentičan ukus srpske kuhinje i podseća na porodične ručkove i miris pečene paprike u jesen. Prijatno!
Starinski specijalitet prste da poližete: Ručak pun mesa i povrća, smazaćete ga sa užitkom, vredi probati
Tradicionalno srpsko jelo koje mnogi obožavaju.
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Komentari(0)