PRIGODNE ZA DOBAR POČETAK DANA Piroške sa sirom, mekane, ukusne, ne upijaju masnoću
Kad ih jednom probate, stalno ćete ih praviti.
Piroške sa sirom
Sastojci:
1/2 kocke svežeg kvasca (20g) ili 1 kesica suvog
175ml mlakog mleka
1 kašika šećera
550-600g brašna
150ml jogurta
25ml ulja
1 jaje
2 kašičice soli
Sastojci za fil:
200g feta sira
1 belance
Ulje za prženje
Priprema:
Kvasac razmutiti u mlakom mleku, zajedno sa kašikom šećera i kašikom brašna, pa ostaviti da se aktivira. U brašno umešati nadošao kvasac, pa dodati jogurt i ulje, potom i jaje i so, sve vreme meseći testo mikserom, sa nastavcima za mešenje.
Činiju sa umešenim testom pokrivenu folijom ostaviti u frižideru na najmanje sat vremena, a može i preko noći. Ohlađeno testo razviti u pravouganik dimenzija 30x48cm, pa seći na manje pravougaonike, dimenzija 10x6cm. Uzduž po sredini svakog pravougaonika staviti fil – izgnječenu fetu izmešanu sa belancetom.
Saviti testo oko fila, formirajući pirošku i dobro je zatvoriti sa svih strana, da ne iscuri fil tokom prženja. Dobro zagrejati ulje u manjoj dubljoj šerpi, pa smanjiti temperaturu (na 7 od 9) i pržiti piroške u turama od po 2-3. Tokom prženja ih okretati da postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Ispržene piroške vaditi rešetkastom kašikom i stavljati na ubrus da se ocede. Služiti tople, mada ni ohlađene ne gube mnogo na kvalitetu.
Prijatno!
(Trpeza)
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Komentari(0)