PRIGODNE ZA DOBAR POČETAK DANA Piroške sa sirom, mekane, ukusne, ne upijaju masnoću

16:00

Gastronomija 0

Kad ih jednom probate, stalno ćete ih praviti.

PRIGODNE ZA DOBAR POČETAK DANA Piroške sa sirom, mekane, ukusne, ne upijaju masnoću
Printscreen/Youtube

Piroške sa sirom

Sastojci:

1/2 kocke svežeg kvasca (20g) ili 1 kesica suvog

175ml mlakog mleka

1 kašika šećera

550-600g brašna

150ml jogurta

25ml ulja

1 jaje

2 kašičice soli

Sastojci za fil:

200g feta sira

1 belance

Ulje za prženje

Priprema:

Kvasac razmutiti u mlakom mleku, zajedno sa kašikom šećera i kašikom brašna, pa ostaviti da se aktivira. U brašno umešati nadošao kvasac, pa dodati jogurt i ulje, potom i jaje i so, sve vreme meseći testo mikserom, sa nastavcima za mešenje.

Činiju sa umešenim testom pokrivenu folijom ostaviti u frižideru na najmanje sat vremena, a može i preko noći. Ohlađeno testo razviti u pravouganik dimenzija 30x48cm, pa seći na manje pravougaonike, dimenzija 10x6cm. Uzduž po sredini svakog pravougaonika staviti fil – izgnječenu fetu izmešanu sa belancetom.

Saviti testo oko fila, formirajući pirošku i dobro je zatvoriti sa svih strana, da ne iscuri fil tokom prženja. Dobro zagrejati ulje u manjoj dubljoj šerpi, pa smanjiti temperaturu (na 7 od 9) i pržiti piroške u turama od po 2-3. Tokom prženja ih okretati da postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Ispržene piroške vaditi rešetkastom kašikom i stavljati na ubrus da se ocede. Služiti tople, mada ni ohlađene ne gube mnogo na kvalitetu.

Prijatno!

(Trpeza)

Komentari(0)

Loading