PRIGODNE ZA DOBAR POČETAK DANA Piroške sa sirom, mekane, ukusne, ne upijaju masnoću
Kad ih jednom probate, stalno ćete ih praviti.

Piroške sa sirom
Sastojci:
1/2 kocke svežeg kvasca (20g) ili 1 kesica suvog
175ml mlakog mleka
1 kašika šećera
550-600g brašna
150ml jogurta
25ml ulja
1 jaje
2 kašičice soli
Sastojci za fil:
200g feta sira
1 belance
Ulje za prženje
Priprema:
Kvasac razmutiti u mlakom mleku, zajedno sa kašikom šećera i kašikom brašna, pa ostaviti da se aktivira. U brašno umešati nadošao kvasac, pa dodati jogurt i ulje, potom i jaje i so, sve vreme meseći testo mikserom, sa nastavcima za mešenje.
Činiju sa umešenim testom pokrivenu folijom ostaviti u frižideru na najmanje sat vremena, a može i preko noći. Ohlađeno testo razviti u pravouganik dimenzija 30x48cm, pa seći na manje pravougaonike, dimenzija 10x6cm. Uzduž po sredini svakog pravougaonika staviti fil – izgnječenu fetu izmešanu sa belancetom.
Saviti testo oko fila, formirajući pirošku i dobro je zatvoriti sa svih strana, da ne iscuri fil tokom prženja. Dobro zagrejati ulje u manjoj dubljoj šerpi, pa smanjiti temperaturu (na 7 od 9) i pržiti piroške u turama od po 2-3. Tokom prženja ih okretati da postanu zlatno-smeđe sa svih strana. Ispržene piroške vaditi rešetkastom kašikom i stavljati na ubrus da se ocede. Služiti tople, mada ni ohlađene ne gube mnogo na kvalitetu.
Prijatno!
(Trpeza)

Punjene paprike sa slaninom, ovaj specijalitet treba probati: Bakin recept nema konkurenciju, prste da poližete
Lako za pripremu, a neodoljivo ukusno.

Sočna baklava sa orasima puna nadeva: Bakin recept kojem apsolutno niko ne može odoleti, odmah zapišite recept
Baklava je odličan izbor kada nam se prijede nešto slatko.

Fantazija ukusa: Pržena paprika sa belim lukom, recept iz bakine kuhinje zlata je vredan, prste da poližete
Ovako spremljena paprika svideće se celoj vašoj porodici.

Od palente na kašiku nema boljeg doručka! Verzija koju znaju samo najvirtuoznije Srpkinje, zlata vredna
Omiljeni je recept iz detinjstva, a one verzije iz restorana joj ne mogu ni prići.

Srbi ga zovu "sirotinjski sos", majke deci pravile za doručak i ručak! Umače se hleb dok je vruće, polizaćete prste
Potrebno je samo nekoliko sastojaka koje gotovo svi već imaju kod kuće
Komentari(0)