STARINSKE KIFLICE iz PRVOG SRPSKOG KUVARA Zaharija Orfelina PROSTE A FANTASTIČNE
Slatke kiflice od oraha koje možete grickati u bilo koje doba dana.
Zaharije Orfelin (1726–1785), jedan od najistaknutijih srpskih prosvetitelja, bio je poznat po svestranom doprinosu književnosti, umetnosti i nauci. Njegovo najpoznatije delo, Večni kalendar, nije klasičan kuvar, ali uključuje značajne savete o zdravlju i pravilnoj ishrani.
Večni kalendar je značajan jer nudi uvid u ishranu tog vremena, s naglaskom na jednostavna jela pripremljena od namirnica koje su bile dostupne u Srbiji i širem Balkanskom regionu u 18. veku. Kroz njegove tekstove stičemo sliku o običajima i načinu života tog doba, kao i o ranoj kulinarskoj tradiciji koja je prethodila modernom srpskom kuvarstvu.
Starinske vanil-kiflice s orasima
Sastojci:
100 g oraha
100 g kristal šećera
280 g pšeničnog belog brašna
210 g putera
100 g šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
Zamesiti glatko testo od oraha, šećera, brašna i putera. Neka puter bude na sobnoj temperaturi. Ostavite testo da odstoji u frižideru pola sata, a zatim formirajte male rolnice. Ređajte ih u pleh. Pecite 10 minuta na 180 °C u zagrejanoj rerni. Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i ostavite da odstoje 2-3 minuta, pa ih uvaljajte u mešavinu šećera i vanilin šećera.
Prijatno!
(Trpeza / Lepote Srbije)
STARINSKE KIFLICE iz PRVOG SRPSKOG KUVARA Zaharija Orfelina PROSTE A FANTASTIČNE
Slatke kiflice od oraha koje možete grickati u bilo koje doba dana.
RECEPT ZA NAJUKUSNIJE PALAČINKE: Evo šta treba da dodate u testo da bi one bile lepše nego ikad
Umesto kisele vode, u smesu za palačinke dodajte ovaj sastojak
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete čaroliju
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako pita
Čaj i SIRUP od ove biljke se smatraju ČUDOTVORNIM: Evo zašto su travari oduševljeni KOPRIVOM
Možda vam je prva asocijacija na koprivu bol, nelagoda i loša uspomena iz detinjstva - Ali, ova biljka je, zapravo, izuzetno zdrava i korisna
Komentari(0)