STARINSKE KIFLICE iz PRVOG SRPSKOG KUVARA Zaharija Orfelina PROSTE A FANTASTIČNE
Slatke kiflice od oraha koje možete grickati u bilo koje doba dana.
Zaharije Orfelin (1726–1785), jedan od najistaknutijih srpskih prosvetitelja, bio je poznat po svestranom doprinosu književnosti, umetnosti i nauci. Njegovo najpoznatije delo, Večni kalendar, nije klasičan kuvar, ali uključuje značajne savete o zdravlju i pravilnoj ishrani.
Večni kalendar je značajan jer nudi uvid u ishranu tog vremena, s naglaskom na jednostavna jela pripremljena od namirnica koje su bile dostupne u Srbiji i širem Balkanskom regionu u 18. veku. Kroz njegove tekstove stičemo sliku o običajima i načinu života tog doba, kao i o ranoj kulinarskoj tradiciji koja je prethodila modernom srpskom kuvarstvu.
Starinske vanil-kiflice s orasima
Sastojci:
100 g oraha
100 g kristal šećera
280 g pšeničnog belog brašna
210 g putera
100 g šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
Zamesiti glatko testo od oraha, šećera, brašna i putera. Neka puter bude na sobnoj temperaturi. Ostavite testo da odstoji u frižideru pola sata, a zatim formirajte male rolnice. Ređajte ih u pleh. Pecite 10 minuta na 180 °C u zagrejanoj rerni. Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i ostavite da odstoje 2-3 minuta, pa ih uvaljajte u mešavinu šećera i vanilin šećera.
Prijatno!
(Trpeza / Lepote Srbije)
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
3 najlepša recepta za starinske (jeftine) oblande: Savršene za slavsku trpezu, a pun pleh košta samo 500 dinara
Jedan od najomiljenijih kolača među starijima svakako je oblanda, a ako je ovako napravite sigurno će vas vratiti nekoliko decenija u prošlost
Komentari(0)