STARINSKE KIFLICE iz PRVOG SRPSKOG KUVARA Zaharija Orfelina PROSTE A FANTASTIČNE

Izvor: Trpeza

17:00

Gastronomija 0

Slatke kiflice od oraha koje možete grickati u bilo koje doba dana.

Kiflice
Shutterstock

Zaharije Orfelin (1726–1785), jedan od najistaknutijih srpskih prosvetitelja, bio je poznat po svestranom doprinosu književnosti, umetnosti i nauci. Njegovo najpoznatije delo, Večni kalendar, nije klasičan kuvar, ali uključuje značajne savete o zdravlju i pravilnoj ishrani.

Večni kalendar je značajan jer nudi uvid u ishranu tog vremena, s naglaskom na jednostavna jela pripremljena od namirnica koje su bile dostupne u Srbiji i širem Balkanskom regionu u 18. veku. Kroz njegove tekstove stičemo sliku o običajima i načinu života tog doba, kao i o ranoj kulinarskoj tradiciji koja je prethodila modernom srpskom kuvarstvu.

Starinske vanil-kiflice s orasima 

Sastojci:

100 g oraha

100 g kristal šećera 

280 g pšeničnog belog brašna

210 g putera

100 g šećera

1 vanilin šećer 

Priprema:

Zamesiti glatko testo od oraha, šećera, brašna i putera. Neka puter bude na sobnoj temperaturi. Ostavite testo da odstoji u frižideru pola sata, a zatim formirajte male rolnice. Ređajte ih u pleh. Pecite 10 minuta na 180 °C u zagrejanoj rerni. Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i ostavite da odstoje 2-3 minuta, pa ih uvaljajte u mešavinu šećera i vanilin šećera.

Prijatno!

(Trpeza / Lepote Srbije)

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading