STARINSKE KIFLICE iz PRVOG SRPSKOG KUVARA Zaharija Orfelina PROSTE A FANTASTIČNE
Slatke kiflice od oraha koje možete grickati u bilo koje doba dana.

Zaharije Orfelin (1726–1785), jedan od najistaknutijih srpskih prosvetitelja, bio je poznat po svestranom doprinosu književnosti, umetnosti i nauci. Njegovo najpoznatije delo, Večni kalendar, nije klasičan kuvar, ali uključuje značajne savete o zdravlju i pravilnoj ishrani.
Večni kalendar je značajan jer nudi uvid u ishranu tog vremena, s naglaskom na jednostavna jela pripremljena od namirnica koje su bile dostupne u Srbiji i širem Balkanskom regionu u 18. veku. Kroz njegove tekstove stičemo sliku o običajima i načinu života tog doba, kao i o ranoj kulinarskoj tradiciji koja je prethodila modernom srpskom kuvarstvu.
Starinske vanil-kiflice s orasima
Sastojci:
100 g oraha
100 g kristal šećera
280 g pšeničnog belog brašna
210 g putera
100 g šećera
1 vanilin šećer
Priprema:
Zamesiti glatko testo od oraha, šećera, brašna i putera. Neka puter bude na sobnoj temperaturi. Ostavite testo da odstoji u frižideru pola sata, a zatim formirajte male rolnice. Ređajte ih u pleh. Pecite 10 minuta na 180 °C u zagrejanoj rerni. Kada su pečene, izvadite ih iz rerne i ostavite da odstoje 2-3 minuta, pa ih uvaljajte u mešavinu šećera i vanilin šećera.
Prijatno!
(Trpeza / Lepote Srbije)

Kako da prepoznate da li u trešnjama ima crva? Uz ovaj trik nikada nečete pogrešiti
Trešnje – zrele i mirisne – neodvojivi su deo vrelog leta

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim
Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

RECEPT ZA PUNJENE ZAPEČENE PRŽENICE: Ideja za jeftin doručak koji će vas oduševiti (VIDEO)
Prženice pripremljene na poseban način

Ove 3 poslastice Jugosloveni su tamanili: Lako se spremaju, a ukus osvaja, nećete se pokajati ukoliko ih spremite
Ove tri poslastice s razlogom su i danas popularne.

RECEPT ZA PUNJENE PILEĆE ŠNICLE: Idealne su kao glavni obrok, a najbolje se slažu uz kremasti pire krompir i svežu salatu (VIDEO)
Pripremite sočne i neodoljive punjene pileće šnicle koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Komentari(0)