NE MOŽE BRŽE A PRSTE DA POLIŽEŠ Oblanda koju ćete stalno praviti - gotova za tren, deca će je obožavati

Jelica Jovanović

17:00

Gastronomija 0

Svi smo u škripcu sa vremenom, što zbog posla, što zbog drugih obaveza, pa vam donosimo recept za jednostavnu oblandu koja se baš brzo pravi a savršenog je ukusa.

Oblande s čokoladom
Shutterstock

Sastojci:

1 veće pakovanje oblandi

1/2 l vode

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1/2 kg šećera

1 vanil šećer

100 g čokolade za kuvanje

200 g mlevenih oraha

300 g mlevenog keksa

100 g margarina

Priprema:

Vodu, šećer, vanil šećer, čokoladu i margarin staviti na šporet i pustiti da proključa.

Čim proključa, smanjiti vatru i dodati mlevene orahe i mleveni posni keks. Dobro promešati dok se sve ne sjedini i otopi.

Fil je gotov. Nafilovati ravnomerno 4 lista oblande na rebrastu stranu, poklopiti petim listom i nečim težim opteretiti oblandu.

Ostaviti da odstoji dok se ne ohladi i stegne.
Nakon što se oblanda stegne, iseći je na štanglice i poslužiti.

Uživajte u ovoj brzoj i ukusnoj poslastici.

kačamak

Ukus planine: Pirotski kačamak sa sirom i pretopom

Gastronomija

21:00

2 avgust, 2025

Na obroncima Stare planine, gde zima ume da potraje i gde vetar nosi miris drvenih ognjišta, jedno jelo greje stolove već generacijama. Pirotski kačamak, jednostavan, ali bogat ukusom, nekada je bio oslonac svake seoske kuće tokom hladnih dana. Danas je simbol tradicije koju vredi čuvati.

domaći sir

Lekovito bilje u siru, mudrost u ukusu: Zanat sa obronaka Srbije

Gastronomija

16:00

1 avgust, 2025

U srpskim krajevima, gde se pašnjaci spajaju s planinskim vetrovima i šumama punim lekovitog bilja, nastaju sirevi koji u sebi nose više od ukusa — oni nose duh predela. Dodavanje aromatičnog i lekovitog bilja u sir nije nova praksa, već povratak starim znanjima, gde se miris i zdravlje susreću u svakom zalogaju.

Komentari(0)

Loading