ČUVAR VAŠEG SRCA Biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega za srčane tegobe
Glog (latCrataegus monogyna, Crataegus laevigata) je biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega, za ublažavanje i lečenje kardiovaskularnih tegoba.

Glog je, po verovanju u srpskom narodu, biljka koja štiti od svakog zla, verovatno zbog toga što je izuzetno zdrav.
Glog raste do značajne visine od 10 metara i može da doživi duboku starost. Njegovi beli cvetovi nalikuju na ruže i privlače insekte.
Delovi biljke koji se koriste u lekovite svrhe uključuju sušene gloginje (bobice), zelene stabljike, cveće i lišće. Povremeno se i kora gloga koristi kao biljni lek.
Možda vas zanima:

NAJZDRAVIJE BILJKE SRBIJE Samonikle i neugledne ali moćne!
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata.

KORISNE SAMONIKLE BILJAKE SRBIJE Jedne je proglašena za NAJZDRAVIJU NA SVETU, evo zašto
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti.
Možda vas zanima:

NAJZDRAVIJE BILJKE SRBIJE Samonikle i neugledne ali moćne!
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata.

KORISNE SAMONIKLE BILJAKE SRBIJE Jedne je proglašena za NAJZDRAVIJU NA SVETU, evo zašto
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti.
Možda vas zanima:

NAJZDRAVIJE BILJKE SRBIJE Samonikle i neugledne ali moćne!
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti i zaštite sportiste od povreda. Potočarka ima visok nivo aminokiselina i antioksidanata.

KORISNE SAMONIKLE BILJAKE SRBIJE Jedne je proglašena za NAJZDRAVIJU NA SVETU, evo zašto
Najzdravija biljka koja uspeva u Srbiji je potočarka. Ova biljka je proglašena za najzdraviju na svetu zbog obilja hranljivih materija koje mogu da spreče bolesti.
Sušena biljka može zadržati medicinska svojstva do tri godine.
Zdravstvene Koristi:
Glog se primarno koristi za lečenje bolesti povezanih sa srcem i krvnim sudovima. Pokazalo se da ima blag, ali pozitivan efekat na zdravlje srca i cirkulaciju krvi, što ga čini dobrom preventivnom terapijom za osobe sa oštećenim srčanim funkcijama.
Smatra se da je glog posebno koristan u ranim fazama srčane insuficijencije.
Ova lekovita biljka usporava progresiju srčanih oboljenja i koristi se u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti.
Glog je takođe dobra medonosna biljka, a njegove crvene bobice privlače pčele, posebno posle kiše. Nektar se nalazi u plitkom cvetu i lako ga suši vetar i suvo vreme. Osim što je koristan za srce, glog ima i protivzapaljenska svojstva.
Čaj od gloga je popularan prirodni lek koji se tradicionalno koristi za zdravlje srca i krvnih sudova.
Sastojci za čaj:
Sušeni cvetovi i listovi gloga (belog ili crvenog)
Voda
Priprema:
U 2 dl tek ključale vode, dodajte kašiku sušenog cveta i lista gloga.
Dobro zatvorite posudu i ostavite da odstoji dva sata.
Procedite čaj i pijte ga dva puta dnevno, po punu šolju, uvek sveže pripremljenog čaja.
Cvetovi gloga se beru nakon cvetanja biljke, obično u proleće. To je period kada se vrši berba i samih cvetova.
Pažljivo odaberite cvetove koji su potpuno otvoreni i zreli. Ovo je važno kako bi se osigurala visoka koncentracija lekovitih materija.
Nakon berbe, cvetove gloga ostavite da se prirodno suše na toplom i suvom mestu. Raširite ih u tankom sloju na papiru ili krpi.
Ako želite da sačuvate što više lekovitih svojstava, sušite cvetove u senci, kako sunčeva svetlost ne bi razgradila aktivne supstance.
Cvetovi će biti spremni za upotrebu kada postanu krhki i krenu lako da se lome. Sušene cvetove gloga čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na suvom i tamnom mestu.
Sušene cvetove možete koristiti za pripremu čaja od gloga ili ih kombinovati sa drugim biljkama za različite lekovite mešavine.
Pre nego što počnete koristiti čaj od gloga, konsultujte se sa vašim kardiologom.
Glogov čaj se preporučuje kao dodatna terapija pri lečenju angine pektoris, usporenog rada srca i aritmije.
Ako već uzimate jake lekove, ne uzimajte glogov čaj bez odobrenja specijaliste.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!
Komentari(0)