SVETSKI KUVARI SU REKLI: 10 TOP srpskih jela, neka će vas iznenaditi
Srpska kuhinja vekovima nosi duh tradicije. Ona je svojevrsna riznica ukusa, spoj različitih kultura i naroda koji su prošli ovim prostorima.
Bilo da je u pitanju bogata svadbena trpeza ili skromna porodična večera, srpska kuhinja ne prestaje da impresionira svojom raznovrsnošću i prepoznatljivim specijalitetima. Svojevremeno su, svetski kulinarski stručnjaci iz magazina Taste Atlas, nakon liste najgorih, objavili i listu deset najboljih srpskih jela, rangirajući ih prema popularnosti i ukusima koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
1. Ajvar – kralj zimnice
Ajvar je sinonim za domaće, tradicionalno, ali i sofisticirano jelo koje oplemenjuje svaku trpezu. Ajvar je postao neizostavni deo srpske gastronomije. Pravi se od pečenih paprika, uz dodatak ulja, soli i ponekad belog luka, a njegova priprema zahteva vreme i ljubav, što se na kraju oseti u svakom zalogaju.
2. Komplet lepinja – tradicija sa Zlatibora
Užička komplet lepinja zasluženo je zauzela visoko mesto na listi. Prava poslastica koja dolazi iz zapadne Srbije, napravljena od lepinje premazane kajmakom, jajetom i močem (pretopom), koja se peče do savršenstva. Ovo jelo datira još iz vremena pre Drugog svetskog rata i simbolizuje srpsku kreativnost u pripremi jednostavnih namirnica.
3. Burek sa sirom – kralj pekara
Burek sa sirom možda izaziva polemike među ljubiteljima tradicionalnih ukusa, ali bez sumnje, to je jedno od omiljenih jela na Balkanu. Njegova bogata hrskava kora i sočan fil od sira osvajaju nepca širom Srbije. Iako poreklo vuče iz Osmanskog carstva, danas je burek sa sirom postao srpski specijalitet koji osvaja kako lokalne, tako i strane ljubitelje hrane.
4. Sarma – nezaobilazni praznični specijalitet
Sarma, neizostavna za sve praznične trpeze, uvek donosi toplinu doma i okuplja porodice oko stola. Sarma se pravi od kiselog kupusa prebogatog vitaminom c, u koji se umotava mleveno meso, pirinač i začini, a sve se to krčka na laganoj vatri satima, dok ne dobije bogat i pun ukus.
5. Krofne – slatko zadovoljstvo
Krofne, mekane i vazdušaste, često su sinonim za domaće slatkiše. Uživanje u njima podseća na detinjstvo, a njihova jednostavna priprema omogućava da svako domaćinstvo uživa u ovom tradicionalnom slatkom pecivu.
6. Pljeskavica – srpski hamburger
Pljeskavica, poznata širom sveta kao srpski odgovor na hamburger, pravi se od kombinacije goveđeg, svinjskog ili telećeg mesa, začinjena specifičnim mešavinama začina. Ova ikona srpskog roštilja omiljena je na svakom uglu i sinonim za dobar obrok.
7. Lepinja – neizostavni deo roštilja
Lepinja, uz ćevape ili pljeskavicu, predstavlja osnovu svakog tradicionalnog srpskog roštilja. Mekana, zlatno pečena, ponekad prelivena kajmakom, ona upotpunjuje ukus mesnih delikatesa na najbolji mogući način.
8. Bela čorba – savršen uvod u svaki obrok
Bela čorba je jelo koje svaki srpski dom često servira kao uvod u obrok. Kremasta i bogata, pravi se od piletine, povrća i začina, a mnogi je obogaćuju pavlakom kako bi dobila puniju teksturu.
9. Pasulj – srpsko narodno jelo
Pasulj je klasik srpske kuhinje koji se vekovima kuva sa pažnjom i ljubavlju. Obogaćen kobasicama, slaninom i začinima, krčka se satima, a rezultat je bogato, aromatično jelo koje svi vole.
10. Leskovački roštilj –do umetnosti dovedeno pečenje mesa
Na kraju, leskovački roštilj predstavlja vrhunac srpske kuhinje. Priprema se pažljivo od mlevenog mesa koje odstoji 48 sati pre nego što se stavi na roštilj. Njegov jedinstveni ukus i savršena kombinacija začina izdvajaju ga kao još jedno od najboljih jela koje Srbija ima da ponudi.
Ova lista pokazuje bogatstvo srpske kuhinje, a mi najbolje znamo kako se čuva duh prošlih vremena, tradicija i ljubav prema domaćoj hrani.
ZRNO ZDRAVLJA Konzumacija semenki od bundeve je veoma korisna za zdravlje, pročitajte zašto
Jesen nam donosi mnoge plodove među kojima se izdvaja bundeva,, koju Srbi obožavaju pečenu ili u popularnoj bundevari, mnogi vole da grickaju i semenke bundeve, a evo zašto je to dobro.
PERJANICA STARINSKIH KOLAČA Bakini tašci s pekmezom su vazdušaste knedle bogate filom
Starinski recept iz bakine sveščice koji se čuvaju za buduće generacije i stvaranje novih uspomena.
5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima: Spremite ovo i bićete mirni tokom cele godine
Donosimo vam 5 obaveznih zimnica koje svaka kuća treba da ima.
OD STAROG HLEBA NAPRAVITE SLATKIŠ Sočna pita sa suvim voćem, gotova za 5 minuta!
Neverovatno ukusna poslastica od starog hleba, inenadićete se koliko se lako pravi a svi ukućani će je obožavati.
Tajna savršenog pire krompira: Jedan sastojak ga čini super kremastim
Pire krompir, klasik koji krasi trpeze na nedeljnim ručkovima, može brzo da postane prava zvezda obroka ako se pravilno pripremi.
Komentari(0)