SVETSKI KUVARI SU REKLI: 10 TOP srpskih jela, neka će vas iznenaditi
Srpska kuhinja vekovima nosi duh tradicije. Ona je svojevrsna riznica ukusa, spoj različitih kultura i naroda koji su prošli ovim prostorima.
Bilo da je u pitanju bogata svadbena trpeza ili skromna porodična večera, srpska kuhinja ne prestaje da impresionira svojom raznovrsnošću i prepoznatljivim specijalitetima. Svojevremeno su, svetski kulinarski stručnjaci iz magazina Taste Atlas, nakon liste najgorih, objavili i listu deset najboljih srpskih jela, rangirajući ih prema popularnosti i ukusima koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
1. Ajvar – kralj zimnice
Ajvar je sinonim za domaće, tradicionalno, ali i sofisticirano jelo koje oplemenjuje svaku trpezu. Ajvar je postao neizostavni deo srpske gastronomije. Pravi se od pečenih paprika, uz dodatak ulja, soli i ponekad belog luka, a njegova priprema zahteva vreme i ljubav, što se na kraju oseti u svakom zalogaju.
2. Komplet lepinja – tradicija sa Zlatibora
Užička komplet lepinja zasluženo je zauzela visoko mesto na listi. Prava poslastica koja dolazi iz zapadne Srbije, napravljena od lepinje premazane kajmakom, jajetom i močem (pretopom), koja se peče do savršenstva. Ovo jelo datira još iz vremena pre Drugog svetskog rata i simbolizuje srpsku kreativnost u pripremi jednostavnih namirnica.
3. Burek sa sirom – kralj pekara
Burek sa sirom možda izaziva polemike među ljubiteljima tradicionalnih ukusa, ali bez sumnje, to je jedno od omiljenih jela na Balkanu. Njegova bogata hrskava kora i sočan fil od sira osvajaju nepca širom Srbije. Iako poreklo vuče iz Osmanskog carstva, danas je burek sa sirom postao srpski specijalitet koji osvaja kako lokalne, tako i strane ljubitelje hrane.
4. Sarma – nezaobilazni praznični specijalitet
Sarma, neizostavna za sve praznične trpeze, uvek donosi toplinu doma i okuplja porodice oko stola. Sarma se pravi od kiselog kupusa prebogatog vitaminom c, u koji se umotava mleveno meso, pirinač i začini, a sve se to krčka na laganoj vatri satima, dok ne dobije bogat i pun ukus.
5. Krofne – slatko zadovoljstvo
Krofne, mekane i vazdušaste, često su sinonim za domaće slatkiše. Uživanje u njima podseća na detinjstvo, a njihova jednostavna priprema omogućava da svako domaćinstvo uživa u ovom tradicionalnom slatkom pecivu.
6. Pljeskavica – srpski hamburger
Pljeskavica, poznata širom sveta kao srpski odgovor na hamburger, pravi se od kombinacije goveđeg, svinjskog ili telećeg mesa, začinjena specifičnim mešavinama začina. Ova ikona srpskog roštilja omiljena je na svakom uglu i sinonim za dobar obrok.
7. Lepinja – neizostavni deo roštilja
Lepinja, uz ćevape ili pljeskavicu, predstavlja osnovu svakog tradicionalnog srpskog roštilja. Mekana, zlatno pečena, ponekad prelivena kajmakom, ona upotpunjuje ukus mesnih delikatesa na najbolji mogući način.
8. Bela čorba – savršen uvod u svaki obrok
Bela čorba je jelo koje svaki srpski dom često servira kao uvod u obrok. Kremasta i bogata, pravi se od piletine, povrća i začina, a mnogi je obogaćuju pavlakom kako bi dobila puniju teksturu.
9. Pasulj – srpsko narodno jelo
Pasulj je klasik srpske kuhinje koji se vekovima kuva sa pažnjom i ljubavlju. Obogaćen kobasicama, slaninom i začinima, krčka se satima, a rezultat je bogato, aromatično jelo koje svi vole.
10. Leskovački roštilj –do umetnosti dovedeno pečenje mesa
Na kraju, leskovački roštilj predstavlja vrhunac srpske kuhinje. Priprema se pažljivo od mlevenog mesa koje odstoji 48 sati pre nego što se stavi na roštilj. Njegov jedinstveni ukus i savršena kombinacija začina izdvajaju ga kao još jedno od najboljih jela koje Srbija ima da ponudi.
Ova lista pokazuje bogatstvo srpske kuhinje, a mi najbolje znamo kako se čuva duh prošlih vremena, tradicija i ljubav prema domaćoj hrani.
Kako se pravi domaće JABUKOVO SIRĆE od ostataka: korak po korak
Da li ste znali da možete napraviti jabukovo sirće jednostavno, kombinovanjem kore i jezgra jabuke sa vodom i šećerom i ostaviti da fermentira dok se ne pretvori u sirće?
Recept za najbolju, južnjačku, pitu sa mesom
Ovaj tradicionalni recept sa juga sadrži kombinaciju sočnog mesa, hrskavih kora i ukusnog preliva.
POGAČICE SA SIROM GOTOVE ZA 8 MINUTA Slobodno ih jedite Iako ste na dijeti jer uopšte ne goje
Sada kada je sezona odmora, uglavnom svi vode računa o ishrani. Ukoliko ste na nekom režimu trenutno, držite dijetu ili tek planirate ovaj recept se mora naći na vašem meniju. Keto pogačice sa sirom su zdrava opcija koju možete jesti bez griže savesti da ćete se ugojiti.
ČUVAR VAŠEG SRCA Biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega za srčane tegobe
Glog (latCrataegus monogyna, Crataegus laevigata) je biljka koja se u tradicionalnoj medicini koristi već stotinama godina, pre svega, za ublažavanje i lečenje kardiovaskularnih tegoba.
NAPRAVITE SAMI KOMPLET LEPINJU Tajni recept za specijalitet zapadne Srbije
Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora
Komentari(0)