SVETSKI KUVARI SU REKLI: 10 TOP srpskih jela, neka će vas iznenaditi
Srpska kuhinja vekovima nosi duh tradicije. Ona je svojevrsna riznica ukusa, spoj različitih kultura i naroda koji su prošli ovim prostorima.

Bilo da je u pitanju bogata svadbena trpeza ili skromna porodična večera, srpska kuhinja ne prestaje da impresionira svojom raznovrsnošću i prepoznatljivim specijalitetima. Svojevremeno su, svetski kulinarski stručnjaci iz magazina Taste Atlas, nakon liste najgorih, objavili i listu deset najboljih srpskih jela, rangirajući ih prema popularnosti i ukusima koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
Shutterstock
1. Ajvar – kralj zimnice
Ajvar je sinonim za domaće, tradicionalno, ali i sofisticirano jelo koje oplemenjuje svaku trpezu. Ajvar je postao neizostavni deo srpske gastronomije. Pravi se od pečenih paprika, uz dodatak ulja, soli i ponekad belog luka, a njegova priprema zahteva vreme i ljubav, što se na kraju oseti u svakom zalogaju.
Shutterstock
2. Komplet lepinja – tradicija sa Zlatibora
Užička komplet lepinja zasluženo je zauzela visoko mesto na listi. Prava poslastica koja dolazi iz zapadne Srbije, napravljena od lepinje premazane kajmakom, jajetom i močem (pretopom), koja se peče do savršenstva. Ovo jelo datira još iz vremena pre Drugog svetskog rata i simbolizuje srpsku kreativnost u pripremi jednostavnih namirnica.
Shutterstock
3. Burek sa sirom – kralj pekara
Burek sa sirom možda izaziva polemike među ljubiteljima tradicionalnih ukusa, ali bez sumnje, to je jedno od omiljenih jela na Balkanu. Njegova bogata hrskava kora i sočan fil od sira osvajaju nepca širom Srbije. Iako poreklo vuče iz Osmanskog carstva, danas je burek sa sirom postao srpski specijalitet koji osvaja kako lokalne, tako i strane ljubitelje hrane.
Shutterstock
4. Sarma – nezaobilazni praznični specijalitet
Sarma, neizostavna za sve praznične trpeze, uvek donosi toplinu doma i okuplja porodice oko stola. Sarma se pravi od kiselog kupusa prebogatog vitaminom c, u koji se umotava mleveno meso, pirinač i začini, a sve se to krčka na laganoj vatri satima, dok ne dobije bogat i pun ukus.
Shutterstock
5. Krofne – slatko zadovoljstvo
Krofne, mekane i vazdušaste, često su sinonim za domaće slatkiše. Uživanje u njima podseća na detinjstvo, a njihova jednostavna priprema omogućava da svako domaćinstvo uživa u ovom tradicionalnom slatkom pecivu.
Printscreen/Youtube
6. Pljeskavica – srpski hamburger
Pljeskavica, poznata širom sveta kao srpski odgovor na hamburger, pravi se od kombinacije goveđeg, svinjskog ili telećeg mesa, začinjena specifičnim mešavinama začina. Ova ikona srpskog roštilja omiljena je na svakom uglu i sinonim za dobar obrok.
Foto: Privatna arhiva/Saška Jovanović
7. Lepinja – neizostavni deo roštilja
Lepinja, uz ćevape ili pljeskavicu, predstavlja osnovu svakog tradicionalnog srpskog roštilja. Mekana, zlatno pečena, ponekad prelivena kajmakom, ona upotpunjuje ukus mesnih delikatesa na najbolji mogući način.
Youtube/Kuhinja za 10
8. Bela čorba – savršen uvod u svaki obrok
Bela čorba je jelo koje svaki srpski dom često servira kao uvod u obrok. Kremasta i bogata, pravi se od piletine, povrća i začina, a mnogi je obogaćuju pavlakom kako bi dobila puniju teksturu.
Shutterstock
9. Pasulj – srpsko narodno jelo
Pasulj je klasik srpske kuhinje koji se vekovima kuva sa pažnjom i ljubavlju. Obogaćen kobasicama, slaninom i začinima, krčka se satima, a rezultat je bogato, aromatično jelo koje svi vole.
Shutterstock
10. Leskovački roštilj –do umetnosti dovedeno pečenje mesa
Na kraju, leskovački roštilj predstavlja vrhunac srpske kuhinje. Priprema se pažljivo od mlevenog mesa koje odstoji 48 sati pre nego što se stavi na roštilj. Njegov jedinstveni ukus i savršena kombinacija začina izdvajaju ga kao još jedno od najboljih jela koje Srbija ima da ponudi.
Ova lista pokazuje bogatstvo srpske kuhinje, a mi najbolje znamo kako se čuva duh prošlih vremena, tradicija i ljubav prema domaćoj hrani.

Kuvarica otkrila caku za savršenu sarmu: Domaćice bi bogatstvo dale da znaju ovaj recept, baš kao iz bakine kuhinje
Postoje dva postupka za pravljenje sarme.

Ukusi Srbije na jednom mestu: 5 tradicionalnih jela koja svaki turista mora probati
Kada turisti dođu u Srbiju, jedna od stvari koje nikako ne smeju propustiti jeste da iskuse bogatstvo naše kuhinje. Srpska gastronomija oduševljava raznolikošću ukusa, a tradicionalna jela pružaju jedinstven gastronomski doživljaj koji svaki gost dugo pamti.

Kao iz bakine kuhinje: Štrudla meka ko duša, zagarantovano će nestati sa tanjira za tili čas
Ova poslastice se priprema jednostavno, a efekat je savršen.

Sastojci koje koriste profesionalni kuvari za vrhunski slatki kupus! Obavezno ih dodajte u jelo i videćete razliku
Priprema ovog jeftinog, a ukusnog jela je vrlo jednostavna, ali uvek može da bude bolja.

Tradicionalni recept: Šaran iz Ćelija – specijalitet monaha manastira Ćelije kod Valjeva
Šaran iz Ćelija je gotovo zaboravljeni kulinarski biser iz manastira Ćelije, poznat po posebnom načinu pripreme koji mu daje nezaboravan ukus.
Komentari(0)