PREDIVNO Najlepše prirodne boje za USKRŠNJA JAJA, vino, kurkuma i hibiskus, oduševiće vas

Jelica Jovanović

20:00

Aktuelno 0

Prirodne boje su sve više popularne za farbanje jaja, tako da su ovo odlična rešenja ako ne želite da koristite kupovne boje za jaja.

Uskršnja jaja
Printscreen/Youtube

Ako farbate jaja za Uskrs i želite da dobijete ljubičasta jaja,  najbolje je da koristite crno vino.

Evo kako možete farbati jaja u vinu:

Prvo treba prebrisati jaja salvetom namočenom u sirće kako bi se dobro očistila od svih nečistoća.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sipajte crno vino u šerpu, a zatim stavite jaja sobne temperature. Vino treba da prekrije jaja u šerpi.
Prilikom kuvanja jaja, nemojte dirati kašikom niti okretati jaja kako se boja na njima ne bi oštetila. Kuvajte na umerenoj temperaturi oko 15 minuta. Jaja mogu da se ostave u vinu i preko noći da se na njima nahvataju fini kristalići iz vina.

Nakon toga, izvadite jaja i poređajte ih na karton da se osuše. Dobićete prelepa ljubičasta jaja sa svetlucavim kristalima, koji su vidljivi kada se jaja osuše.

Za dobijanje žute i zelene boje jaja možete koristiti kurkumu i čaj od hibiskusa. Evo kako:

Kurkuma je odličan prirodni izvor za dobijanje žute boje na jajima.

Priprema:

Dodajte kurkumu u vodu u kojoj kuvate jaja. Količina kurkume zavisi od vaše želje za intenzivnošću boje.
Kuvajte jaja u kurkumi kao što biste inače kuvali jaja.
Kada se jaja skuvaju, izvadite ih i ostavite da se ohlade. Dobićete prelepa žuta jaja.

Kurkuma i čaj od hibiskusa:

Priprema:

U šerpu sipajte vodu, posolite, dodajte punu kašiku kurkume, dodajte pet, šest kesica čaja od hibiskusa.
Kuvajte jaja u ovoj tečnosti na laganoj vatri oko 20 minuta.
Kada primetite da su jaja dobila željenu boju, sklonite ih sa ringle.
Jaja vadite i stavljajte na foliju,  ovaj način kuvanja će jajima dati zelenu nijansu.

Za ove metode važno je da koristite bela jaja kako bi se boja bolje primila. Srećno farbanje!

Parmenac

Prošle godine šest a ove 86 korisnika, ovo je spas u vrelim letnjim danima za poljoprivrednike: Kanal za navodnjavanje Čačak - Parmenac sjajna stvar, očekuje se i proširenje

Aktuelno

21:00

16 jul, 2025

Kanal za navodnjavanje Čačak - Parmenac koji će biti spas za veliki broj građana je rekonstruisan prošle godine i to prvi put nakon skoro sedam decenija i predat je građanima na korišćenje. Dugačak je 5.5 kilometara i od velike koristi poljoprivrednicima koji imaju svoja imanja od Ljubić keja do Parmenca. Radove na daljoj rekonstrukciji kanala i jedne od crpnih stanica obišli su Goran Puzović, direktor JP Srbijavode i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima.

Komentari(0)

Loading