Dnevnica 8.000 dinara: Ovi radnici u Srbiji su sve traženiji

Lepote Srbije

16:00

Aktuelno 0

Novogradnja u Beogradu, ali i u celoj Srbiji - cveta. Građevinski radnici su među najtraženijim, a poslodavci povećavaju dnevnice kako bi zadržali postojeće i privukli nove majstore.

novac
Shutterstock

Prosečna dnevnica iznosi 4.000 dinara, a neke kompanije u oglasima za posao nude i više od 8.000 dinara.

Potrebno je mnogo profila da bude uposleno kako bi se izgradila zgrada: zidari, tesari, radnici na malterisanju, moleri, keramičari i drugi, a gotovo sva ta zanimanja su deficitarna u Srbiji, što je za "Blic Biznis" nedavno istakao Marko Vučetić sa portala "Startuj Infostud."

Ovim zanatom se može baviti svako jer nije potrebna diploma fakulteta ili određena stručna sprema, ali ipak je ipak i u ovom poslu važno da "vam to ide od ruke". Iskustvo je takođe od velikog značaja i jedan je od kriterijuma u rastu plata. Da bi se došlo do pozicije šefa gradilišta, neke kompanije traže eventualno 4 stepen tehničke spreme i nekoliko godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Plata građevinskih radnika u Beogradu

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedna beogradska građevinska kompanija na pomenutom portalu Infostud oglasila da su im potrebni fizikalci na gradilištu i da daju neto dnevnicu od 4.000 do 4.500 dinara. Kažu da je isplata jednom nedeljno, a po potrebi imaju i prevoz radnika. Radi se samo prva smena, a moguće je dobiti i stalno zaposlenje. Napomenuli su da je posao pogodan za studente.

Na drugom portalu se traže radnici za "zaptivanje pp prodora, farbanje pp prodora, zaštitu visokonaponskih kablova promat tablama" i za to će dobiti takođe dnevnicu 4.000 dinara i imaće topli obrok na gradilištu. Postoji i dodatan rad na terenu koji će biti posebno plaćen.

"Posao se lako uči, nije potrebno prethodno iskustvo, a kad se nauči posao - svako bude jednak i ne postoji majstor ili pomoćan radnik", stoji u opisu oglasa.

Pomoćni radnici sa predznanjem na poslovima adaptacija u zatvorenom, na primer, plaćaju se na početku oko 30 evra, a u zavisnosti od znanja i sposobnosti zarada raste.

Najveću zaradu po danu koju smo pronašli na internetu nudi jedna firma koja radove izvodi u Beogradu, tačnije na Voždovcu i Banjici. Građevinskim radnicima za ručno ili mašinsko malterisanje i obradu malterisanih zidova isplaćuje 70 evra. Kako su sami naveli u oglasu za posao na "Infostudu", za 25 dana rada može se zaraditi plata od 1.750 evra. Obezbeđuju smeštaj i prevoz do gradilišta, a radi se 5 ili 6 dana nedeljno puno radno vreme.

Majstori za gradnju od temelja do krova

Kao najtraženiji fizikalci, zidari i tesari u jednoj beogradskoj kompaniji mogu zaraditi mesečno od 90.000 do 150.000 dinara. Armirači su veoma tražen profil i neki poslodavci nude dnevnicu od 60 evra. Monter suve gradnje - gipser može se zaposliti na beoradskom "placu" i imati satnicu od 400 do 800 dinara, a radnicima je obezbeđena i naknada za topli obrok. U ovom oglasu je još navedeno da postoji probni rad od sedam dana.

Građevinski majstori koji " izrađuju, montiraju, podižu i popravljaju drvene konstrukcije na gradilištu za sve vrste sve vrste konstruktivnih i nekonstruktivnih elemenata na objektu, zatim koji izgrađuju krovne konstrukcije" plata dostiže 1.300 evra.

Majstori za montažu behaton kocki imaju mesečnu zaradu od 80.000 do 100.000 dinara. Pomoćnik na gradilištu takođe može zaraditi 100.000 dinara, navedeno je u više oglasa.

Ovo su samo neke od ponuda za posao u građevinskom sektoru u Beogradu. Pored klasičnih oglasa, kompanije i poslodavci potragu za radnom snagom vrše i preko raznih Fejsbuk grupa, ali često se posao dobija i po preporuci.

(b92)

Komentari(0)

Loading