STRUČNJAK OTKRIO U KOJE DOBA DANA JE NAJBOLJE JESTI MED: Ovo se dešava ako jedete ujutru, popodne ili pred spavanje

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Koje vreme je najbolje za uzimanje meda prema preporukama dijetetičara i nutricionista?

med
Shutterstock

Med sadrži vitamine i minerale i istina je da može da se konzumira u bilo koje doba dana. Ipak, brojni nutricionisti i dijetetičari uvek preporučuju da se med jede u odgovarajućoj količini, ali i u određeno doba dana kako bi se dobile najbolje zdravstvene koristi. Pogledajte koje su prednosti konzumiranja meda u zavisnosti od doba dana!

Prednosti meda ujutru

Topla čaša vode zaslađena medom može da bude pravo čudo za zdravlje. Telu je potrebna energija koja može da vas održi tokom dana. Jutro je najbolje vreme da jedete med jer na taj način povećavate nivo energije. Jedenje meda ujutru je dobro i za vašu kožu i ima širok spektar zdravstvenih prednosti:

Pomaže da se oslobodite viška kilograma

Možda vas zanima:

Poboljšava vaš sistem za varenje

Možda vas zanima:

Štiti od bakterijskih i virusnih infekcija

Možda vas zanima:

Smanjuje alergijske reakcije

Možda vas zanima:

Uklanja toksine iz tela

Možda vas zanima:

Hidrira telo

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prednosti meda uveče

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada se med uzima uveče, pomaže vašem obnavljanju nakon dugog i napornog dana. Zato se potrudite da se oduprete želji za kofeinom kada osetite pad energije i povećajte nivo energije prirodnim putem konzumiranjem kašike meda. Ostale prednosti meda ako se konzumira uveče su:

Brz oporavak energije

Prirodni "pojačivač" energije
Održava vas aktivnim

Prednosti meda pre spavanja

Konzumiranje meda sa čašom toplog mleka obezbeđuje dobar san. Vaše telo apsorbuje sve hranljive materije iz ove hrane da bi vas održalo zdravim, uz prednosti kao što su:

Miran san
Zdravija jetra
Gubitak težine
Smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2
Pozitivno utiče na refluks kiseline
Pomaže kod visokog krvnog pritiska

Prednosti meda tokom bolesti

Bogat jakim antibakterijskim svojstvima, med ublažava bolove u grlu i smiruje kašalj, stimuliše imuni sistem za brži oporavak od bolesti. Jesti med kada ste bolesni je korisno jer:

Jača imunitet
Štiti telo od oksidativnog stresa
Deluje kao prirodno sredstvo za suzbijanje kašlja
Poboljšava metaboličku funkciju

Prednosti meda posle treninga

Med je bogat izvor ugljenih hidrata i prirodnog šećera, a može da se konzumira kad god se osećate umorno i iscrpljeno. Ljubitelji fitnesa i sportisti mogu da ga konzumiraju pre ili posle treninga kako bi napunili nivo energije, jer med služi kao odlična alternativa slatkim energetskim napicima. Med možete da pomeštate sa ugljenim hidratima, na primer, sa voćem i proteinskim šejkovima. Med je koristan kao užina za vežbanje jer:

Lako se vari i brzo apsorbuje u telu
Hrani energiju
Pomaže kod oporavka nakon treninga
Poboljšava performanse treninga

 

 

jahački klub

Ljubav prema konjima pretočila u odličnu biznis ideju: Ema (17) osnovala svoj jahački klub, uz pesmu i osmeh na ranču moguće je ostvariti san (FOTO)

Aktuelno

15:00

29 april, 2024

Od malih nogu zaljubljena je u konje, a sada je ljubav prema ovim plemenitim životinjama odlučila nesebično da prenese i na druge. Ema Božanić iz Gornjeg Milanovca ima samo 17 godina i već je započela svoj "biznis". Prvo je na porodičnom imanju osnovala je Jahači klub, a kasnije se preselila na veći prostor u selo Preljina kod Čačka. Tu sve ljubitelje plementih životinja upoznaje sa svojim konjima Zekom, Cigom, Vihorom i Zebom.

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading