10 RAZLOGA DA U BAŠTI GAJITE NEVEN: Cvet koji ne umire, izdržaće sve - od lošeg vremena, do goreg baštovana!

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Bilo da ste profesionalac ili baštovan amater, posadite neven i nećete se pokajati. Osim što cveta od maja do novembra, ovaj cvet je neuništiv. Uspeva baš svima

neven
Shutterstock

Neven je višegodišnja biljka koja se veoma lako gaji. Jedini neprijatelj mu je mraz. A neven će cvetati u vašoj bašti od maja do novembra, ako mu vreme dozvoli. Rasemeniće se sam, pa nemate potrebe da ga posebno sejete. Međutim, baštovani koji vole da se uzdaju u svoje ruke, posejaće neven u saksije unutar kuće već u februaru, da bi u aprilu i maju presadili izdanke u baštu.

Neven uspeva na osunčanim ili blago senovitim delovima bašte, sadi se kao ukrasna biljka, ali odlično se snalazi u voćnjaku.

Donosimo vam 10 razloga da gajite neven u svojoj bašti:

1. Privlači pčele i druge oprašivače (stoga ih mnogi sade u plastenike).

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

2. Neven je dobar komšija mnogim biljkama poput tikvica, ali i paradajza (odbija štetne insekte, a privlači oprašivače).

3. Dugo cveta, krasiće vašu baštu od ranog proleća do kasne jeseni.

4. Ubrzava kompostiranje (smatra se aktivatorom za kompostiranje pored kore hrasta, maslačka, koprive, kamilice i valerijane.)

5. Unosi tople boje u vaš dom (U Indiji se cvet nevena smatra svetim i koristi se za ukrašavanje statua božanstava.)

6. Neven je lekovita biljka, ima moć da smiri upalu i koristi se za spravljanje raznih melema za negu kože.

7. Za farbanje jaja - cvet nevena ima moć da uskršnja jaja ofarba u žuto ili čak narandžasto.

8. Biljka meteorolog - kad je vlažno vreme ili se sprema kiša, neven će zatvoriti svoje latice, dok se na toplom i sušnom vremenu otvara.

9. Neven je jestiva biljka - sličan maslačku, latice nevena mogu da se jedu sirove ili suve.

10.Od nevena možete praviti sapune i kupke.

zlatibor

Mladi iz ove opštine ne odlaze u Beograd, Beograđani dolaze kod njih: Otvoren Centar za mlade na Zlatiboru – mesto gde će razvijati svoja znanja, veštine i talente

Aktuelno

10:00

8 jul, 2024

Opština Čajetina važi za jednu od onih u unutrašnjosti Srbije iz koje mladi ređe odlaze, nego što je to slučaj možda u nekim drugim krajevima Srbije. Blizina Zlatibora i mogućnost pronalaska posla samo su neki od razloga. Kako bi imali sve potrebne sadržaje kao i njihovi vršnjaci u većim gradovima na Zlatiboru je svečano otvoren Centar za mlade u prisustvu ministra turizma i omladine Huseina Memića, predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića, kao i koordinatorke Kancelarije za mlade Čajetina Dejane Stevanović.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading