Hrabri monteri na izrazito nepristupačnom terenu vrše rekonstrukciju dalekovoda na planini Kablar

13:00

Aktuelno 0

Mukama će konačno doći kraj, sa svakim jačim vetrom ostajali su bez struje

kablar
rina

 Veliki problemi sa električnom energijom naročito tokom zimskih meseci za meštane kablarskih sela uskoro će postati ružna prošlost. Monteri Elektrodistribucije Srbije na Kablaru rade rekonstrukciju dalekovoda 10 kV Rošci, čime će biti rešeno pitanje stabilnog napajanja električnom energijom za šest sela na obroncima planine.

- Radovi nadomak Ovčar Banje obuhvataju zamenu 120 drvenih stubova novim betonskim. Aluminijumsko – čelični provodnici se demontiraju i na njihovo mesto postavlja se samonosivi kablovski snop, a menjaju se i izolatori koji su otežavali lokalizaciju kvara, potvrđeno je za RINU u ED Čačak.

Zbog bezbednosti elektromontera, rekonstrukcije 10 kV dalekovoda obavljaju se isključivo u beznaponskom stanju. Po pravilu, dok traju radovi van stroja se stavljaju sve trafostanice 10/0,4 kV duž celog voda i to je razlog je višesatnih isključenja električne energije na delu Ovčarsko-kablarske klisure.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Organizovali smo se tako da isključenja budu najviše jedan do dva dana nedeljno. Izvinjavamo se kupcima, ali kada završimo ovaj važan i veliki posao imaće mnogo bolje snabdevanje. Izdvojeno je oko 15 miliona dinara za konačno i kvalitetno rešavanje stabilnog napajanja strujom u šest sela. Na novim stubovima će biti više od 22 kilometra mreže niskog napona”, rekli su u ED Čačak.

Elektromonteri rade na izuzetno nepristupačnom terenu, na delovima trase dalekovoda stari stubovi su postavljeni na lokacijama do kojih ne postoje pristupni putevi. Zato je sada potrebno da se kroz kamenito zemljište probiju putevi da bi se prišlo stubnom mestu. Angažovani su i mini bageri koji jedini mogu da se kreću po strmim padinama. I pored izazovnih uslova na terenu, plan je da se radovi završe do kraja godine.

 

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading