Hrabri monteri na izrazito nepristupačnom terenu vrše rekonstrukciju dalekovoda na planini Kablar

13:00

Aktuelno 0

Mukama će konačno doći kraj, sa svakim jačim vetrom ostajali su bez struje

kablar
rina

 Veliki problemi sa električnom energijom naročito tokom zimskih meseci za meštane kablarskih sela uskoro će postati ružna prošlost. Monteri Elektrodistribucije Srbije na Kablaru rade rekonstrukciju dalekovoda 10 kV Rošci, čime će biti rešeno pitanje stabilnog napajanja električnom energijom za šest sela na obroncima planine.

- Radovi nadomak Ovčar Banje obuhvataju zamenu 120 drvenih stubova novim betonskim. Aluminijumsko – čelični provodnici se demontiraju i na njihovo mesto postavlja se samonosivi kablovski snop, a menjaju se i izolatori koji su otežavali lokalizaciju kvara, potvrđeno je za RINU u ED Čačak.

Zbog bezbednosti elektromontera, rekonstrukcije 10 kV dalekovoda obavljaju se isključivo u beznaponskom stanju. Po pravilu, dok traju radovi van stroja se stavljaju sve trafostanice 10/0,4 kV duž celog voda i to je razlog je višesatnih isključenja električne energije na delu Ovčarsko-kablarske klisure.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Organizovali smo se tako da isključenja budu najviše jedan do dva dana nedeljno. Izvinjavamo se kupcima, ali kada završimo ovaj važan i veliki posao imaće mnogo bolje snabdevanje. Izdvojeno je oko 15 miliona dinara za konačno i kvalitetno rešavanje stabilnog napajanja strujom u šest sela. Na novim stubovima će biti više od 22 kilometra mreže niskog napona”, rekli su u ED Čačak.

Elektromonteri rade na izuzetno nepristupačnom terenu, na delovima trase dalekovoda stari stubovi su postavljeni na lokacijama do kojih ne postoje pristupni putevi. Zato je sada potrebno da se kroz kamenito zemljište probiju putevi da bi se prišlo stubnom mestu. Angažovani su i mini bageri koji jedini mogu da se kreću po strmim padinama. I pored izazovnih uslova na terenu, plan je da se radovi završe do kraja godine.

 

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading