Kako izbeći napad i prepoznati ujed zmije otrovnice

10:00

Aktuelno 0

Proteklog vikenda u selu Ostrovici kod Niša, devojku je ujela zmija. Povređena devojka se i dalje nalazi na Klinici za infektivne bolesti.

Kako izbeći napad i prepoznati ujed zmije otrovnice
Shutterstock

Dr Verica Božić dala je nekoliko dragocenih saveta kako se sačuvati od ujeda zmije, ali i šta je najvažnije učiniti ako nam se to dogodi, prenosi RTS.

Stanje devojke je stabilno i nju su najpre zbrinuli lekari Zavoda za urgentnu medicinu.

„U aprilu i maju, kada zmije izlaze iz svojih staništa, uvek imamo pojedine slučajeve ujeda, tako da je mnogo bitno biti oprezan“, rekla je za dr Verica Božić iz niškog Zavoda za urgentnu medicinu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Savetuje nošenje adekvatne obuće, štapa koji bi poslužio u slučaju da je potrebno da se reaguje, i upozorava da zmije ne treba dirati golim rukama, što se desilo u ovom slučaju.

Kako izbeći napad i prepoznati ujed zmije otrovnice Shutterstock
 

„Zmije se brane, one nas napadaju kada se osete ugroženim“, objasnila je ona.

„Nekada postoji samo jak bol, i kreće da otiče ekstremitet gde je ujed izvršen. Najbitnije je da se tada osoba stavi u stanje mirovanja, i mobilisati, ako se radi o ekstremitetu. Ukoliko se radi o glavi, licu ili o ujedu direktno na krvni sud, to su mnogo brže reakcije i tu je potrebno što pre doći do zdravstvene ustanove, ili pozvati Zavod za urgentnu medicinu, našu hitnu pomoć, da intervenišemo u što kraćem roku“, dodala je.

Kaže da ne treba primenjivati neke stare metode kao što su krstasto zarezivanje i isisavanje jer to, kako tvrdi – neće pomoći.

Doktorka Božić je potvrdila i da mesto ujeda izgleda drugačije kada je u pitanju otrovnica.

„Kreće da se javlja otok i promena boje kože, to je ono što nam je znak“, kaže.

Pomoć prijatelja

PRIMER PRAVOG PRIJATELJA Za pomoć oboleloj prijateljici rešio je da se odrekne najdražih stvari

Aktuelno

19:00

16 jun, 2024

Priboj – Da se tek u teškoj situaciji najbolji prijatelji prepoznaju pokazuje i primer koji stiže iz Priboja. Naime, Ani Spajić (36) prošle godine dijagnostifikovan je karcinom limfnim žlezda, a jedina nada za ovu mladu ženu jeste preskupo lečenje u Nemačkoj i potrebno je skupiti čak 300.000 evra. Njen najbolji prijatelj takođe iz Proboja, Nemanja Minić, nije ni mogao a ni želeo da sedi skrštenih ruku i odmah je rešio da koliko je u njegovoj moći pomogne drugarici.

Komentari(0)

Loading