Danas se obeležava SVETA VARVARA, vernici treba da ispoštuju JEDAN OD NAJVAŽNIJIH BOŽIĆNIH OBIČAJA!

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Varvara je u našem narodu poznata još i kao Sveta Barbara.

Danas se obeležava SVETA VARVARA, vernici treba da ispoštuju JEDAN OD NAJVAŽNIJIH BOŽIĆNIH OBIČAJA!
Shutterstock

Ova svetiteljka se smatra i zaštitnicom rudara, zemljoradnika, zidara, kuvara, tesara… Naime, veruje se da božićnu pšenicu treba posejati upravo 17. decembra na dan Svete Varvare, kako bi godina pred nama bila plodna i berićetna.

Još je običaja prisutno na dan ove svetitljke, koju mali broj prorodica u Srbiji obeležava čak i kao krsnu slavu, a svi oni prisutni su od davnina.

Pored toga što se danas valja posejati pšenica postoji tradicija se da se kuva žito, odnosno varica, koje se potom jede i sutradan, odnosno na praznik prepodobnog Save osvećenog. Zato je zovu i savica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Danas se obeležava SVETA VARVARA, vernici treba da ispoštuju JEDAN OD NAJVAŽNIJIH BOŽIĆNIH OBIČAJA! Shutterstock/Bungur pšenica

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naši stari smatrali su i da od danas dan počinje da raste, a noći su sve kraće... Tako do Božića dan bude pola sata duži, kada počinje naglo da raste.

Takođe, veruje se da od Varindana do Božića nije dobro sanjati. Ako neko sanja, ne treba o tome nikome govoriti, niti treba snove tumačiti.

Ako ne stignete danas da posejete božićnu pšenicu, druga prilika za to je 19. decembar - Sveti Nikola. A evo i detaljnog uputstva za to.

Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, stavite zemlju, pa na nju u jednom redu poređajte pšenicu koja je stajala u vodi preko noći. Ostavite do ivice bar jedan centimetar, jer će se pšenica nicanjem raširiti, pa zrna prekrijte sa još malo zemlje. Pšenicu u posudu možete staviti i bez zemlje, samo je rasporedite po dnu da ga sasvim prekrije. U sredinu možete umetnuti rakijsku čašicu kako bi ostao prostor za sveću. Božićno žito držite pored prozora, ali ne blizu radijatora, i svakodnevno ga blago prskajte vodom nekoliko puta.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading