SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE SE KORISTI KAO LEK I SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji travka

Lepote Srbije

21:00

Aktuelno 0

Otkriva kako su se naši stari lečili i bili zdravi kao dren

SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE SE KORISTI KAO LEK I SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji travka
Rina

Pre nego što su se za sve i svšta pojavili lekovi, narod kroz Srbiju lečio se prirodnom medicinom, a šuma i livada tada su bile najveće i najopremljenije apoteke. I danas su čuvene obloge od rakije koje se privajaju na svako mesto gde boli i tinkture od sremuša, za koje stariji kažu da "dižu iz mrtvih". Mirko Milinković je jedan od retkih profesionlanih travara u Zapadnoj Srbiji i on za svaku boljku, ima po jednu travku.

„Srbija je izuzetno bogata lekovitim travama, biljkama uopšte, ovde rodi i kupina i gloginja i divlja malina, kao i divljaka jabuka, oskoruša, te kada ljudi koriste lekovite biljke, automatski nemaju tegoba. Nekada je po dozu zdravlja bolje otići u prirodu, nego u apoteku”, rekao je travar Mirko Milinković.

Već godinama skuplja lekovite trave širom Srbije i on tačno zna, koliko je koja biljka dobra, kako za išijas, tako za grip, pa sve do uobičajenih dečijih bolesti.

SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE SE KORISTI KAO LEK I SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji travka Rina
 

„Ranije, a po neko i danas koristi projino brašno, paradajz kuvani, potom, neko jabukovo sirće pomeša sa brašnom, to se deci obuvalo na noge, pa se privijalo na ruke, na nervne završetke. To je bio provereni lek za temperaturu kod dece. Moja majka je nama stavljala obloge, kada smo imali zapaljenje krajnika, i odmah sutradan biva bolje”, objašnjava Mirko.

On dodaje i da srpska rakija šljivovica ima važnu ulogu u staroj narodnoj medicini, a lečenje uz pomoć nezaobilaznih rakijanih obloga prenosi se sa kolena na koleno.

SAMO KOD SRBA JEDNO PIĆE SE KORISTI KAO LEK I SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE Mirko tvrdi da za svaku boljku postoji travka Rina
 

„Sa rakijom se od pamtiveka dobro lečilo, a kada bi naše majke i bake uzele težanu ili lanenu krpu, onda bi ih pokvasile rakijom, pa se onda privija na grudi, na leđa i onda ujutro dete ustaje bez temperature. Kod nas Srba rakija se za sve koristi, kao dezinfekcino sredtvo, lek i piće”, priča ovaj travar.

A za čika Mirkovu mladolikost i lepotu, kako tvrdi, pobrinula se takođe majka priroda. On kaže da koristi kremu od 40 lekovitih trava, i prvenstveno vedar duh i dobar osmeh koji su najveća tajna lica bez bora.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading