U SRBIJI RASTE KAO KOROV, A NAJZDRAVIJI JE PRIRODNI LEK NA SVETU Leči srce i smiruje živce! Evo kako se koristi

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 1

Glogov čaj za srce je dobro poznata narodna receptura, koja se primenjuje od pamtiveka. Ipak, to nije jedini lekoviti recept koje nam pruža ova biljka predivnog mirisa.

U SRBIJI RASTE KAO KOROV, A NAJZDRAVIJI JE PRIRODNI LEK NA SVETU Leči srce i smiruje živce! Evo kako se koristi
Pexels

Fenomenalne glogove bobice se koriste i za pravljenje kapi – pravi se tinktura od gloga. Ona se osim za bolesti srca može upotrebiti i kao lek za smirenje kod nervne napetosti. Poznato je njeno lekovito delovanje za olakšavanje tegoba kod menopauze. Ima antiupalna dejstva i pomaže u eliminisanju štetnih masnoća i oslobađa nas nagomilanih kilograma.

CRVENI GLOG BILJKA JEDINSTVENOG IZGLEDA

Ova žbunasta biljka s atraktivnim crvenim bobicama blagotvorno deluje na srce, a ima i mnoga druga lekovita svojstva. U proseku naraste oko  2 m u visinu, ali su u šumama razvije do čak 8 metara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Gloginje ili glogove bobice su okruglasti, crveni plodovi žbunastog drveta gloga. Ukus im je prilično gorak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon čega postaju mekše i ukusnije.

Gloginje sadrže:

  • vitamin C,
  • provitamin A,
  • vinsku i limunsku kiselinu,
  • šećere i
  • mnogo pektina.
U SRBIJI RASTE KAO KOROV, A NAJZDRAVIJI JE PRIRODNI LEK NA SVETU Leči srce i smiruje živce! Evo kako se koristi Shutterstock
 

Zbog toga  su pogodne za spravljenje džemova, marmelada i ukusnih domaćih pekmeza. Listovi kod ovog žbuna imaju nazubljen izgled, dok su cvetovi blago rozkasti ili skroz bele boje ,imaju dosta opor,snažan i pre svega jak neprijatan miris.

ČAJ OD GLOGA ZA SRCE JE NAJPOZNATIJI RECEPT

Crveni glog biljka je koja cveta u 5 i 6 mesecu (maj i jun), stoga je u narodu prozvana i majskom ružom.

Glog može da posluži i kao prirodna živa ograda, jer ima jako lep izgled.

Ekstrakt koji se dobija od listova biljke pomaže bolju cirkulaciju, te ojačava srčani mišić. Upravo zbog ovog svog lekovitog dejstva,preporučuje se i nešto mlađim osobama čija je svakodnevica stresna. Dakle, kao odlična preventiva svih kardiovaskilarnih smetnji pripremajte glogov čaj.

U SRBIJI RASTE KAO KOROV, A NAJZDRAVIJI JE PRIRODNI LEK NA SVETU Leči srce i smiruje živce! Evo kako se koristi Printscreen/ YouTube/ Foraging Gardener
 

CRVENI GLOG KAO LEK ZA ŠTA SE SVE KORISTI

Osim gore pomenutih koristi za zdravlje, treba reći i da crveni glog spada u biljke s najjačim smirujućim dejstvom. Ublažava nervnu napetost, relaksira telo i opušta um.

Pomaže i u slučaju:

  • hroničnog umora,
  • manjka i nedostatka energije,
  • nemirnog i lošeg sna,
  • teškog disanja,
  • vrtoglavice,
  • jakog lupanja srca,
  • šuma u ušima
  • i nervne napetosti.

Glogov čaj je prirodni diuretik, što znači da podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. Zbog toga je veoma koristan u procesu mršavljenja, ali i u slučaju edema, celulita i bolesti zglobova.

Preparati gloga se preporučuju u klimaksu, jer olakšavaju simptome poput lupanja srca, nervoze i razdražljivosti. Zbog pada nivoa estrogena žene u menopauzi izložene su povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti. Naročito je glog dobar kada je reč o hipertenziji i povišenom holesterolu, glavnim uzročnicima infarkta. Glogove bobice su najbolje prirodno sredstvo za sprečavanje ovih oboljenja.

Tinktura od gloga poseduje i antiupalna svojstva, zbog čega je korisna u slučaju upalnih bolesti zglobova. Kapi od gloga pomažu i kod upale creva odnosno ulceroznog kolitisa.

KAKO SE PRAVI ČAJ OD GLOGA?

Najpoznatiji recept narodne medicine glogov čaj za srce priprema se veoma jednostavno:

  • Uzima se od 1 do 1,5 grama lista i cveta ili 0,3 grama izmrvljenog ploda.
  • Oni se preliju sa 150 ml proključale vode.
  • Skida se sa vatre i pušta da kratko odstoji.

Doziranje čaja: Pije se tri puta na dan.

Ovako napravljen čaj od gloga je izvanredno prirodno sredstvo za gotovo sva srčana oboljenja.

GLOGOV ČAJ REGULIŠE KRVNI PRITISAK

Crveni glog smatra se jednom od najvrednijih i najdelotvornijih lekovitih biljaka za srce.  On jača i reguliše rad ovog organa. Pored toga od davnina se upotrebljava kao prirodni lek za regulisanje krvnog pritiska jer smanjuje visoke i podiže niske vrednosti.

Važno: Glog ne leči samostalno hipertenziju, već učestvuje u njegovoj normalizaciji.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Rada

07.11.2022 17:16

Caj od gloga je pravo bozanstvo i za srcana oboljenja i za povecani krvni pritisak a posebno u zimskom periodu i treba ga praviti s preciscenom Nobel vodom da bi uzitak bio potpun jer je kao izvorska...