KAKO DA ČUVAMO BILJKE U TOKU ZIME Korisno je da znate vrste osvetljenja koja imate u svom domu (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 0

Previše ili premalo svetlosti može negativno da utiče na biljke, što je čini sklonijom bolestima, štetočinama i potpunom uništavanju

KAKO DA ČUVAMO BILJKE U TOKU ZIME Korisno je da znate vrste osvetljenja koja imate u svom domu (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Srećom, za većinu biljaka unapred znamo koju količinu svetlosti žele.

Često je lakše odrediti količinu sunca u dvorištu nego unutra. Napolju možete jasno da vidite gde je senka i gde sunce direktno udara. Svetlost je suptilnija u zatvorenom prostoru, a da biste shvatili da li će kućna biljka da bude srećna u vašem prostoru, korisno je da znate različite vrste osvetljenja koja imate u svom domu.

KAKO DA ČUVAMO BILJKE U TOKU ZIME Korisno je da znate vrste osvetljenja koja imate u svom domu (FOTO/VIDEO) Shutterstock
 

Postoje tri glavne vrste unutrašnjeg osvetljenja biljaka

Jarko svetlo

Jarko svetlo znači sunčani prozor okrenut prema jugu ili zapadu koji prima direktno svetlo tokom celog dana. Trebalo bi da dobije najmanje pet do šest sati sunčeve svetlosti svakog dana, po mogućnosti više. Briga o biljkama ponekad može da bude teža tokom zime, tako da se oduprite se iskušenju da biljku pomerite bliže prozoru. Većina biljaka kojima je potrebna jaka svetlost neće moći da podnesu hladan vazduh koji se povećava što se približavate prozoru.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Indirektno svetlo

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Indirektno svetlo se može naći na mestima sa prozorom okrenutim prema istoku ili u unutrašnjosti sobe koja prima puno svetlo sa prozora okrenutog prema jugu ili zapadu.

Slabo osvetljenje

Mnoge sobe se kvalifikuju kao slabo osvetljenje, posebno zimi. Sobe sa prozorima okrenutim prema severu ili delimično zaklonjenim prozorima bi se kvalifikovale kao situacije sa slabom osvetljenošću. Biljke i dalje mogu rasti u prostorijama sa slabom osvetljenošću uz dodatak veštačkog svetla.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading