APSOLUTNI VLADARI PLANINE GOLIJE Nema potrebe za panikom, retko se dešava da medvedi prvi napadnu ljude (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Medvedi na planini Goliji nisu nikakvo iznenađenje, a neretko zna da dođe i do bliskog susreta meštana sa ovim šumskim životinjama.

APSOLUTNI VLADARI PLANINE GOLIJE Nema potrebe za panikom, retko se dešava da medvedi prvi napadnu ljude (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Mrki medved

U saradnji sa parkom prirode Golija i Biološkog fakulteta iz Beograda dve jedinke sada su dobile svoja imena i GPS ogrlice. Radun i Mališa novi su stanovnici divljih predela.

"Sa GPS ogrlicama će se pratiti njihova prirodna kretanja. Radun kao stariji medved ima daleko veću teritoriju kretanja, kreće se na delu Javora i čitave Golije. Na tom predelu je dominatan, tu teritoriju nikada nije napuštao niti išao na dalja putovanja za razliku od nekih drugih medveda njegovog uzgrasta. Mališa je dosta teritorijalniji i kreće se na jako malom protoru u okolini Radočela, što je i za očekivati shodno njegovoj starosti", kazao je profesor Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Foto: Rina
 

Mališa je star dve godine i praktično je meče koje majka treba da pusti od sebe, dok je Radun napunio više od osam godina i sada je u punoj snazi, dostiže težinu od 220 kilograma i jedan je od dominatnih mužjaka na tom prostoru. Iako ponekad i samo njihove fotografije ulivaju strah, ističe se da ukoliko ugledate medveda nema potrebe za panikom, jer se veoma retko dešava da oni prvi napadnu ljude. Mahom ih prvi osete u svojoj blizini i sakriju se.

vikipedija/Mrki medved
 

"Kada ugledate medveda ne treba paničiti, već se udaljiti na bezbednu distancu. Uobičajna reakcija medveda je da pobegne ukoliko mu date do znanja da ste u njegovom okruženju nekim oglašavanjem. Čuće to i neće se pojaviti pred vama, ali naravno ne da preterano vičete jer to može biti kontra produktivno da se on oseti ugroženo pa u cilju odbrane da napadne", zaključio je Ćirović.

Kako da dođete od Beograda do planine Golija pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Izvor: RINA

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading