STARA NAPUŠTENA ŠKOLA DANAS MUZEJ Najbrža ptica na svetu i izuzetno retke vrste u Ovčar Banji nalaze se ovde (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Aktuelno 0

Trenutno je izloženo 76 vrsta ptica, od čega je njih 66 iz zaliha Prirodnjačkog muzeja iz Beograda

STARA NAPUŠTENA ŠKOLA DANAS MUZEJ Najbrža ptica na svetu i izuzetno retke vrste u Ovčar Banji nalaze se ovde (FOTO/VIDEO)
FOTO:RINA

Nekada stara i napuštena seoska škola, a danas je taj objekat pretvoren u Prirodnjački muzej koji je prijatno iznenađenje za sve ljubitelje prirode i retkih vrsta žvotinja. Smešten u srcu Ovčar Banje idealno je mesto u koje svraćaju brojni putnici namernici koji se upute u avanturu kroz nestvarne predele Ovčarsko - kablarske klisure. U njemu je trenutno izloženo 76 vrsta ptica, od čega je njih 66 iz zaliha Prirodnjačkog muzeja iz Beograda.

STARA NAPUŠTENA ŠKOLA DANAS MUZEJ Najbrža ptica na svetu i izuzetno retke vrste u Ovčar Banji nalaze se ovde (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Sivi soko
 

"Sve vrste koje su ovde izložene su strogo zaštićene međunarodnom regulativom. Većina njih se veoma retko mogu videti golim okom, stoga su ovi eksponati od velikog značaja za sve one koji žele da se upoznaju sa prirodom na drugačiji način. Tu su bela čaplja, zatim sivi soko koja je u narodu poznat i kao najbrža ptica na svetu tako da se mnoga deca zadive kada je ugledaju u muzeju, takođe tu je i orao mišara", izjavila je Zorica Vjetrović Srećković, biolog u Prirodnjačkom centru.

Osim ptica sa vodenog, kopnenog i šumskog staništa u ovom muzeju se mogu videti pojedini sisari, poput vuka, šakala, divlje svinje, ali i divlja mačka za koju se zna da je izuzetno oprezna i da se vrlo retko može uočiti na našem području iako je i te kako prisutna.

STARA NAPUŠTENA ŠKOLA DANAS MUZEJ Najbrža ptica na svetu i izuzetno retke vrste u Ovčar Banji nalaze se ovde (FOTO/VIDEO) FOTO:RINA
 

"Trudili smo se eksponati u ovom muzeju bud sveobuhvatni i zanimljivi posetiocima, ali i da za decu imaju edukativni karakter. Кad su u pitanju gmizavci i vodozemci prisutni su alpski mrmoljak, smukovi belouške, a od gmizavaca jedina otrovnica koja je prisutna na ovoj teritoriji je poskok", kaže Vjetrović Srećković.

STARA NAPUŠTENA ŠKOLA DANAS MUZEJ Najbrža ptica na svetu i izuzetno retke vrste u Ovčar Banji nalaze se ovde (FOTO/VIDEO) FOTO:RINA
 

Ona dodaje da je Ovčarsko - kablarska klisura izuzetno podneblje koje se može pohvaliti izobiljem biljnih i životinjskih vrsta i da je upravo Prirodanjački muzej mesto na kom se može videti kako izgledaju neke od njih.

"Ono što je jako važno jeste da je na našoj teritoriji registrovano 17 vrsta slepih miševa, koji su takođe u statusu stroge zaštite po nacionalnoj regulativi. Od početka ispitivanja koja su vršena, na ovom području ima 34 vrste riba, od kojih je 10 najpoznatijih vrsta soma, šarana, mrene, potočne pastrmke. Neke od njih nalaze se u samom muzeju", zaključila je Vjetrović Srećković.

 

 

Izvor: Telegraf, RINA

reka lim

Bagerima, kamionima i čamcima se čisti smeće iz Lima: Ogromne količine otpada opet stigle u Srbiju iz Crne Gore, ekološka bomba samo što ne eksplodira

Aktuelno

11:00

16 april, 2024

Na reci Lim kod Nove Varoši, u prethodnom periodu veliki vodostaj reke doneo je ogromne količine smeća, koje je postavljena lančanica zaustavila u mestu Bistrica. Članovi Udruženja građana "Jastreb", tokom jučerašnjeg čitavog dana, sa teškom mehanizacijom uspeli su da uklone preko 50 kubika nagomilanog smeća.

rode

Iz vrele Afrike pravo u srce Srbije: Rode mogle da biraju bilo koje mesto na svetu ali su došle u Čačak, sve više parova dugonogih ptica letuje kraj Morave (FOTO)

Aktuelno

14:00

15 april, 2024

Kao i u godinama za nama, nekoliko parova roda odlučilo je da nakon dugog i napornog puta sa dna afričkog kontinenta, svoje leto provedu u dolini Morave. Tako se, pored nadaleko poznatih Mije i Antonija još nekoliko parova ovih dugonogih ptica vratilo svojim visoko postavljenim kućama u gradu Čačku.

Komentari(0)

Loading