NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

30. juna 1876 — Srbija i Crna Gora, u savezništvu s Rusijom, objavile rat Turskoj.

NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Vojni logor Srpske vojske tokom rata 1876.

Crnogorsko-turski rat je bio je rat između Crne Gore i Osmanskog carstva koji se vodio između 1876. i 1878. godine. Rat je okončan pobedom Crne Gore i njenih saveznika, Srbije i Rusije. U ratu je vođeno 6 većih i 27 manjih bitaka, a među njima je bila presudna bitka kod Vučjeg dola.

NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO) vikipedija/Crnogorsko-turski rat (1876—1878)
 

Ustanak u obližnjoj Hercegovini je izazvalo niz pobuna i ustanaka protiv Osmanskog carstva u Evropi. Crna Gora i Srbija su se složile da objave rat Turskoj 28. juna 1876, čime je počeo rat. Crnogorci, u savezu sa Hercegovcima su pobijedili. Bitka koja je bila ključna za pobjedu Crne Gore u ratu je bila bitka kod Vučjeg dola. Godine 1877. Crnogorci su vodili teške bitke duž granice sa Hercegovinom i Albanijom. Knez Nikola I Petrović je preuzeo inicijativu i napao je turske snage koje su dolazile sa severa, juga i zapada. Osvojio je Nikšić (24. septembra 1877), Bar (10. januara 1878), Ulcinj (20. januara 1878), Grmožur (26. januara 1878) i Vranjinu i Lesendro (30. januara 1878).

NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO) vikipedija/Bitka na Fundini
 

Rat je okončan kada je Osmansko carstvo potpisalo primirje sa Crnom Gorom u Jedrenu 13. januara 1878. godine. Napredovanje Ruske Imperije ka Istanbulu je primoralo Osmansko carstvo da potpiše mir, čime je priznata nezavisnost Crne Gore, Srbije i Rumunije, a teritorija Crne Gore uvećana sa 4.405 km² na 9.475 km². Crna Gora je takođe dobila gradove Nikšić, Kolašin, Spuž, Podgoricu, Žabljak, Bar, kao i izlaz na Jadransko more.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posledice

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na Berlinskom kongresu Crna Gora dobila je Nikšić, Kolašin, Spuž, Podgoricu, Žabljak, Plav, Gusinje. Poslednja dva grada vraćena su Turskoj. Preko Bara i Ulcinja, koga je dobila 1880. godine, Crna Gora je dobila izlaz na more. Nije imala pravo da na njemu drži ratnu flotu niti da izgrađuje utvrđenja. Austrougarska je tamo vršila pomorsku, sanitarnu i policijsku kontrolu.

NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO) vikipedija/Bitka kod Aleksinca
 

Izvor: vikipedija

Rampa za invalida

STIŽE RAMPA ZA OCA HEROJA Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)

Aktuelno

18:00

20 april, 2024

Čačak - Da je ovaj svet i dalje i te kako lepo mesto za život i da još mnogo dobrih ljudi živi u njemu, pokazalo se na primeru porodice Sretenović iz Čačka. Samohrani otac Radovan, heroj i borac kakav se retko sreće sam brine o bolesnom sinu Jovanu, kome su zbog komplikovane infekcije amupitarani delove obe noge a boluje i od autizma. Kada se javnost upoznala sa njihovim problemom, nakon priče koja je obišla čitav region, mnogi su se javili da pomognu, pa će ovaj otac sada lakše brinutu o svom sinu (19).

Komentari(0)

Loading