NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

30. juna 1876 — Srbija i Crna Gora, u savezništvu s Rusijom, objavile rat Turskoj.

NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Vojni logor Srpske vojske tokom rata 1876.

Crnogorsko-turski rat je bio je rat između Crne Gore i Osmanskog carstva koji se vodio između 1876. i 1878. godine. Rat je okončan pobedom Crne Gore i njenih saveznika, Srbije i Rusije. U ratu je vođeno 6 većih i 27 manjih bitaka, a među njima je bila presudna bitka kod Vučjeg dola.

NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO) vikipedija/Crnogorsko-turski rat (1876—1878)
 

Ustanak u obližnjoj Hercegovini je izazvalo niz pobuna i ustanaka protiv Osmanskog carstva u Evropi. Crna Gora i Srbija su se složile da objave rat Turskoj 28. juna 1876, čime je počeo rat. Crnogorci, u savezu sa Hercegovcima su pobijedili. Bitka koja je bila ključna za pobjedu Crne Gore u ratu je bila bitka kod Vučjeg dola. Godine 1877. Crnogorci su vodili teške bitke duž granice sa Hercegovinom i Albanijom. Knez Nikola I Petrović je preuzeo inicijativu i napao je turske snage koje su dolazile sa severa, juga i zapada. Osvojio je Nikšić (24. septembra 1877), Bar (10. januara 1878), Ulcinj (20. januara 1878), Grmožur (26. januara 1878) i Vranjinu i Lesendro (30. januara 1878).

NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO) vikipedija/Bitka na Fundini
 

Rat je okončan kada je Osmansko carstvo potpisalo primirje sa Crnom Gorom u Jedrenu 13. januara 1878. godine. Napredovanje Ruske Imperije ka Istanbulu je primoralo Osmansko carstvo da potpiše mir, čime je priznata nezavisnost Crne Gore, Srbije i Rumunije, a teritorija Crne Gore uvećana sa 4.405 km² na 9.475 km². Crna Gora je takođe dobila gradove Nikšić, Kolašin, Spuž, Podgoricu, Žabljak, Bar, kao i izlaz na Jadransko more.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Posledice

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na Berlinskom kongresu Crna Gora dobila je Nikšić, Kolašin, Spuž, Podgoricu, Žabljak, Plav, Gusinje. Poslednja dva grada vraćena su Turskoj. Preko Bara i Ulcinja, koga je dobila 1880. godine, Crna Gora je dobila izlaz na more. Nije imala pravo da na njemu drži ratnu flotu niti da izgrađuje utvrđenja. Austrougarska je tamo vršila pomorsku, sanitarnu i policijsku kontrolu.

NA DANAŠNJI DAN IZBIO RAT SA TURSKOM Posledično, na Berlinskom kongresu Crna Gora je dobila izlaz na more (FOTO/VIDEO) vikipedija/Bitka kod Aleksinca
 

Izvor: vikipedija

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Komentari(0)

Loading