PIROTSKI ĆILIMI STEKLI SVETSKU SLAVU Na Svetskoj izložbi u Parizu domaća radinost privukla je posebnu pažnju (VIDEO)

Lepote Srbije

18:30

Aktuelno 0

Dana 14. aprila 1900. godine, predsednik Francuske Emil Lube otvorio je u Parizu Svetsku izložbu, najveću te vrste u istoriji Evrope.

PIROTSKI ĆILIMI STEKLI SVETSKU SLAVU Na Svetskoj izložbi u Parizu domaća radinost privukla je posebnu pažnju (VIDEO)
Printscreen/Instagram

Srpski paviljon projektovao je arhitekta Milan Kapetanović, a bio je podignut u Ulici naroda (Rue des Nations) na samoj obali Sene.

PIROTSKI ĆILIMI STEKLI SVETSKU SLAVU Na Svetskoj izložbi u Parizu domaća radinost privukla je posebnu pažnju (VIDEO) Printscreen/Instagram
 

 

Domaća radinost privukla je posebnu pažnju, a pirotski ćilimi su tada stekli svetsku slavu. Srbiju su tada predstavljali istaknuti slikari i vajari, vodeća preduzeća, zemljoradnici i zanatlije sa svojim proizvodima.

 

 

Srpski umetnici izložili su radove s temama iz nacionalne istorije, tako da je i naš izložbeni prostor bio projektovan u osobenom stilu. Slikar Paja Jovanović izložio je veličanstveno ulje na platnu „Krunisanje cara Dušana“, Marko Murat predstavio se kompozicijom „Dolazak cara Dušana u Dubrovnik“, dok je vajar Đorđe Jovanović prikazao svoj „Spomenik kosovskim junacima“. Pored njih, svoja dela izložilo je još sedamnaest umetnika. Srpski izlagači vratili su se iz Pariza s ukupno 220 visokih priznanja.

BONUS VIDEO:

Izvor: meet the serbs

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading