NAMIRNICE KUPUJU SVE DO PROLEĆA Ovako žive meštani planinskih sela na Zlataru, tamo vanredna situacija još uvek traje (FOTO)

J. K.

10:08

Aktuelno 0

Surova zima u planinsikim selima na zapadu Srbije ne odustaje ni u martu.

NAMIRNICE KUPUJU SVE DO PROLEĆA Ovako žive meštani planinskih sela na Zlataru, tamo vanredna situacija još uvek traje (FOTO)
Rina

 

Sneg je pre nekoliko dana ponovo okovao Novu Varoš, stoga je vanredna situacija i dalje na snazi u četiri mesne zajednice. Pojedini seoski putevi su neprohodni, ali meštani naviknuti na teške uslove namirili su se hranom kako za sebe, tako i za stoku koja im je u većini slučajeva jedini izvor prihoda. U grad idu samo kod lekara i to, kako kažu, ako baš mora. Ono što je neophodno i što troše u velikim količinama su drva, bez kojih za njih nema ogreva.

"Do sada smo potrošili preko dvadeset metara, do kraja ove zime biće to verovatno i do trideset metara drva. Kuća jedino tako može da se ugreje, sreća samo što imamo svoju šumu, pa drva za ogrev u većini slučajeva ljudi ovde ne plaćaju. Sada je metar i preko 50 eura, da moramo da dokupljujemo to bi bio veliki problem. Ovako ložimo vatru, obavimo šta treba oko stoke i čekamo proleće kada kod nas u selu posla ima od jutra do mraka", kažu meštani sela Božetići nadaleko čuvenom po velikom broju vrednih stočara.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iako veoma surovi, meštani su se navikli na takve uslove života. Neretko se i sami hvataju u borbu sa snežnim nanosima i sa svojim traktorima sa vozama pokušavaju da očiste prilazne puteve do kuća.

"Kod nas je trenutno na snazi vanredna situacija, ali sneg je manji nego što je to bilo na početku zime. Prethodnih godina zime su bile još oštrije i ljuće, ali sve se to sa lakoćom pregura i naviklo smo. Čistači prolaze i čiste koliko im to teren dozvoljava", kaže Radiša Luković.

Tokom prethodnih dana napadalo je oko 20 centimetara novog snega, ali najveći problem putarima pravi jak vetar koji je fromirao visoke smetove i presekao putne pravce u dužini od 100, a negde i do 500 metara.

"Vanredna situacija još dva, tri dana dok ne osposobimo sve putne pravce. Teška mehanizacija je angažovana da osposobi te putne pravce. Svi ti snežni nanosi ne mogu da se osposobe i učine porhodnim na tim našim lokalnim putevima bez neke teške gradjevinske mehanizacije. Od jutros je mehanizacija aktivirana u mesnoj zajednici Božetiće i sve putne pravce će danas, sutra učiniti prohodnim”, kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

Prema njegovim rečima ukidanje vanredne situacije očekuje se u četvrtak, a do petka će svi putni pravci biti prohodni.

plivanje

Čovek koji snagom svoje volje ruši sve granice: Lazar iz Čačka vidi samo dva odsto ali sprema se za takmičenje u Engleskoj, svako jutro pliva i to preporučuje svima

Aktuelno

10:00

19 jun, 2024

Kupališna sezona na gradskim bazenimau Čačku već je počela, a to je iskoristio i poznati paratriatlonac iz grada na Moravi, koji se priprema za takmičenje u triatlonu u Engleskoj. Lazar Filipović je momak, koji snagom svoje čelične volje ruši sve predrasude i barijere i to sa svega dva odsto vida. Ono što je važno za dobru kondiciju, kako ovaj paratriatlonac ističe, pre svega jeste trening, a posebno naglašava benefite plivanja kao prve jutarnje aktivnosti.

Komentari(0)

Loading