DANAS I SUTRA SU VELIKI PRAZNICI Kome se večeras otvori nebo, biće mu ispunjena želja!

J. K.

10:11

Aktuelno 0

Kako je to jedan od najvećih hrišćanskih praznika, razvili su se mnogi narodni običaji vezani za sam dan, kao i noć uoči Bogojavljenjа.

DANAS I SUTRA SU VELIKI PRAZNICI Kome se večeras otvori nebo, biće mu ispunjena želja!
pixabay

 

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju Bogojavljenje, dan kada se na reci Jordanu proslavlja Isusova krsna slava. 

Narodna verovanja za Bogojavljenje

U ponoć se nebo otvara za ispunjenje želja. U moru različitih običaja i verovanja jedno se izdvaja kao omiljeno, a koje će, čini se, najduže trajati: U noći Bogojavljenja sve je moguće. Tako je u ponoć, između 18. i 19. januara, potrebno pogledati u noćno nebo i uhvatiti trenutak kada se ono „otvara“. Tada se svaka želja može ispuniti. Ali, potrebno je zamisliti samo jedno, tačno definisano i tada su čuda moguća.

Otvaranje nebesa

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, veruje se da se dan uoči Bogojavljenja, tačno u ponoć, otvaraju nebesa. Tom prilikom treba pogledati u nebo i zamisliti želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.

Ogledala ispod jastuka

Običaj je da neudate devojke noć uoči Bogojavljenja stave ogledala pod jastuk, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati. Voda sa izvora U nekim krajevima običaj je da mlade devojke na Bogojavljensko jutro odu do netaknutog izvora vode, baci u njega nekoliko zrna pšenice ili nekog drugog zrna i kažu: „Kako voda ide, tako ide i letina na našim njivama. Zatim zahvate vodu i nose je u svoje domaćinstvo. Ponegde je još sačuvan običaj da se preko sekire popije malo te vode, jer se veruje da će se na taj način izbeći međusobna svađa.

Plivanje za krst

Časni krst se baca u reku, a mladići se takmiče ko će prvi doći do njega. Mladić koji prvi dopliva do njega veruje se da ima sreće tokom cele godine. Ove godine neće biti plivanja za Časni krst zbog oandemije korona virusa.

Prognoza vremena

Negde je običaj da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predviđaju kakva će biti godina. Ako toga dana, recimo, bude mraza i snega, veruje se da će godina biti plodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Komentari(0)

Loading