TEORIJE ZAVERE Koje se vezuju za TITOV život, jedna dovodi u sumnju celu njegovu zvaničnu biografiju

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Josip Broz, poznat kao Tito, bio je doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i lider Nesvrstanih. Rođen je 7. maja 1892. godine. Tito je bio ključna figura u stvaranju Jugoslavije tokom i posle Drugog svetskog rata. Njegova vladavina obeležena je samoupravljanjem, nacionalnim pomirenjem i neutralnošću u Hladnom ratu.

TEORIJE ZAVERE Koje se vezuju za TITOV život, jedna dovodi u sumnju celu njegovu zvaničnu biografiju
Alo

Kada je umro, kao da je ceo svet stao,  4. maja 1980. godine Tito je preminuo u Ljubljani nakon 122 dana borbe sa bolešću. Njegovo telo je Plavim vozom prevezeno od Ljubljane do Beograda, gde je sahranjen.

Sahrana Josipa Broza Tita je postala događaj koji je pratio ceo svet, sahranjen je 8. maja 1980. godine, u Kući cveća na Dedinju u Beogradu, gde i danas počiva. Pored njega je sahranjena i njegova supruga Jovanka.

Na Titovoj sahrani okupilo se 218 delegacija iz 126 zemalja. To je bio najveći broj stranih delegacija na visokom nivou koje su se sastale na jednom mestu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ovaj neverovatni čovek je ostavio dubok trag u istoriji i još uvek je tema interesovanja i poštovanja širom sveta, međutim, za njegov život se vezuju i neke teorije zavere kao i priče o tome koliko je zapravo tajanstvena ličnost bio.

Pa, hajde da istražimo neke intrigantne aspekte njegovog života.

Jedna od najupornijih teorija sugeriše da je Tito imao tajni identitet. Neki veruju da je austro-ugarski agent ili ruski general Nikolaj Lebedev preuzeo Titov identitet. Prema ovoj teoriji, pravi Tito je umro ranije, iako različiti datumi za njegovu smrt kruže među različitim teoretičarima zavere.
Aleksandar Matunović, bivši Titov lekar, takođe je bio pristalica teorije da je Tito imao tajni identitet.

Druga poznata teorija je da je Tito imao dvojnika koji je povremeno preuzimao njegov identitet. Ova priča je inspirisala mnoge špekulacije i dala dosta materijala za pisanje teoretičarima. Međutim, zvanično nije potvrđeno da je Tito imao dvojnika.

Tito je imao čak i tajno venčanje. Tito i Jovanka Budisavljević su razmenili tajne zavete na značajnoj ceremoniji u Iloku u Hrvatskoj, pre 67 godina. Tajno venčanje se desilo u vili Dunavka, ali malo se zna o ovom događaju. Nedavno je otkrivena venčanica iz Titovog arhiva, što baca svetlo na ovu istorijsku priliku.

Nakon 31 godine, 2013. godine Titova riznica u Narodnoj banci Srbije je otvorena. Unutra su se nalazili Titovi lični predmeti, kao i odlikovanja kraljevske porodice Karađorđević.

Intrigira i priča da je Josip Broz Tito sahranjen dva puta, međutim, bilo je to iz tehničkih razloga. Kovčeg sa njegovim telom je uklonjen iz mauzoleja u Kući cveća 8. maja 1980. godine kako bi se postavio 12-tonski mermerni blok. Titov unuk, Josip Joška Broz, tvrdi da je sahrana ponovljena sledeće noći.

Tito je imao privatnu vilu na Brionima, koja je bila strogo čuvana i nedostupna javnosti. Ova vila je bila mesto gde je Tito provodio vreme sa svojim najbližim saradnicima i prijateljima. Danas je ta vila muzejski kompleks i može se posetiti.

Postoji priča da je Tito bio strastven pisac ljubavnih pisama. Neki tvrde da je imao tajne prepiske sa ženama iz svog okruženja. Ova priča dodaje romantičnu dimenziju njegovoj ličnosti.

Titova arhiva sadrži hiljade dokumenata, fotografija i pisama. Iako je deo arhive dostupan javnosti, postoje i delovi koji su još uvek tajni. Neki veruju da se u tim tajnim dokumentima kriju odgovori na mnoga pitanja o Titovom životu i vladavini.

Ove misterije i skriveni aspekti Titovog života i dalje intrigiraju istoričare, istraživače i javnost i intrigiraće još dugo. Enigma koja okružuje njegovu ličnost doprinosi trajnoj fascinaciji ovim harizmatičnim liderom.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading