DNEVNA DOZA PRAVOPISA Kako se pravilno piše: "Vi" ili "vi"?

Lepote Srbije

15:00

Zanimljivosti 0

Rešite nedoumicu.

DNEVNA DOZA PRAVOPISA Kako se pravilno piše: "Vi" ili "vi"?
pixabay

 

Persiranje predstavlja način oslovljavanja neke osobe u zavisnosti, najčešće, od primene lične zamenice; način komunikacije odnosno izražavanje socijalne distance.

Kako persirati? Kada malo, a kada veliko slovo?

U Pravopisu srpskog jezika uobičajeno je da se prilikom pismenog obraćanja piše veliko slovo "Vi", "Vaš", a ređe i "Ti", "Tvoj" kao znak naglašenog poštovanja. Naravno ukoliko se obraćamo većem broju ljudi, pravilno je pisanje malog slova.

Međutim, u regularnom književnom tekstu, dozvoljeno je da se "vi" piše malim slovom, čak i kada je persiranje pitanju. U poslovnoj prepisci, pak, preporučuje se pisanje velikog slova.

Napomena: Ukoliko se obraćamo visokim crkvenim ili državnim zvaničnicima, uvek se piše veliko početno slovo kod reči izraza poštovanja: Vaša svetosti, Vaše visočanstvo, Vaša ekselencijo…

 

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLERKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Ikone mirotočile

U OVOJ CRKVI Mirotočile tri ikone, a sve se dogodilo u TEŠKOM trenutku i uoči velikog PRAZNIKA (FOTO)

Zanimljivosti

19:00

29 april, 2024

Ljubovija - U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, verujući narod koji živi na teritoriji opština Ljubovija prisetio se pravog Božijeg čuda koje se pre par godina takođe uoči Vaskrsa dogodilo u Crkvi Svetog Preobraženja. Tri ikone su mirotočile, a Jovana Milovanović koja je u ovoj crkvi provela čitavu deceniju radeći kao prodavac u crkvenoj prodavnici, živi je svedok svega što se toga dana dogodilo.

Komentari(0)

Loading