Dva srpska imena skoro zaboravljena: Simbolizuju snagu i hrabrost

Svako ime nosi određenu simboliku i značenje, a nekada su se imena davala deci baš na osnovu ovih simbola

Beba
Shutterstock

Tako su naši preci ime Vuk davali iz verovanja da će dete biti snažno i zaštiićeno, ime Božidar ili Božidarka dobijala su deca koju su roditelji dugo iščekivali itd.

Roditelji i danas kada biraju ime za bebu, foksuiraju se na ono što im lepo zvuči, ali na kraju uglavnom pročitaju i istražuju kakvu tajnu simbolikui ime krije u sebi.

U poslednjih nekoliko godina vlada trend modernih i kratkih imena, ali polako počinju da se ističu i stara, do skoro zaboravljena srpska imena. Otkrivamo vam dva starinska imena za dečake koji u sebi nose značenje, snažan, muževan i moćan.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvo ime koje simbolizuje snagu jeste Gavrilo.

Spada u red hrišćanska imena, a potiče od imena arhanđela Gavrila za kojeg se veruje da donosi dobre i blage vesti. Značenje imena Gavrilo jeste da je to "moćan, snažan, svemoćan, jak i veliki" čovek, dok iz hebrejskog porekla nosi simboliku i poruku - "Bog je moja snaga" ili "Bog mi daje snagu"

Ukoliko želite ime koje nosi simboliku "snažan i muževan", onda se kao predlog izdvaja Arsenije.

Ime Arsenije potiče od grčke reči "arsenios", što znači "hrabar i jak". Nekada se smatralo da će dečaci kojima roditelji daju ime Arsenije biti junaci i veliki borci, kao i da će iz svake životne bitke izaći kao pobednici.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

najpoznatiji prijepoljski neženja

KAKO ĆE SE SADA NAĆI SRODNU DUŠU Kralju paprike i poznatom neženji HAKOVAN PROFIL ZA ŽENIDBU

Zanimljivosti

21:00

5 maj, 2024

Prijepolje - Najpoznatiji neženja u prijepoljskom kraju, poznat i kao kralj paprike, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja, stekao je veliku popularnost kao vredan domaćin koji ne beži od teških poslava, fino zarađuje od svog poštenog rada ali i traži svoju životnu pratilju. O svemu tome svoje prijatelje, ali i javnost izveštavao je preko svog facebook profila, ali sada mu je on hakovan i ovom prijepoljskom domaćinu hakeri su napravili veliki problem. On želi sada da apeluje na sve građane da povedu računa, kako im se ne bi desilo isto.

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading