VRLO ATRAKTIVAN PRIRODAN FENOMEN Spada u strogozaštićene biljne vrste oko Vodene pećine (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Vodena pećina i izvor u kanjonu Panjice je prirodni fenomen koji tek treba speleolozi da ispitaju

VRLO ATRAKTIVAN PRIRODAN FENOMEN Spada u strogozaštićene biljne vrste oko Vodene pećine (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Campanula secundiflora

U kanjonu reke Panjice, Josif Pančić otkrio je endemsku vrstu biljke - Campanula secundiflora ili Jednostranocvetni zvončić. Spada u strogozaštićene biljne vrste jer je procenjeno da populacija ove vrste nije veća od 100 jedinki grupisanih u kanjonu reke Panjice i oko Vodene pećine.

VRLO ATRAKTIVAN PRIRODAN FENOMEN Spada u strogozaštićene biljne vrste oko Vodene pećine (FOTO/VIDEO) Shutterstock/Campanula secundiflora
 

Vodena pećina i izvor u kanjonu Panjice je prirodni fenomen koji tek treba speleolozi da ispitaju. Za sada se pretpostavlja da je vodena masa koja izlazi iz pećine, u stvari ponornica nastala od više izvora koji poniru negde u zoni Kukutnice i Okruglice u Bjeluši.

Vodena pećina nalazi se u kanjonu reke Panjice, udaljena od centra Arilja 22km. Ovaj prirodni fenomen vrlo je atraktivan za speleologe i ronioce koji tek treba da ispitaju sve tajne koje krije pećina. Do same pećine i vodopada vodi kamena staza dužine 800m, uz reku Panjicu preko drvenih mostića stiže se do neodoljive prirode kojom je Vodena pećina okružena, visokih stena i slapova preko sige.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za sada se pretpostavlja da je vodena masa koja izlazi iz pećine, u stvari ponornica nastala od više izvora koji poniru negde u zoni Kukutnice i Okruglice u Bjeluši. Po tvrdnji ronilaca i zaljubljenika prirode, koji su željni avantura i upustili se u ispitivanje pećine, sa sigurnošću tvrde da se duboko u pećini nalazi jezero, a vrlo moguće i nekoliko.

Izvor: TO Zapadne Srbije

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Manastir Ostrog

Dogodilo se u manastiru Ostrog: Čuda svetog Vasilija!

Zanimljivosti

13:00

4 maj, 2024

Mnogi poklonici koji nisu u mogućnosti da dovedu svoje bolesnike ćivotu Svetitelja, donose njihovu odeću i ostavljaju je pod ćivot Svetitelja, da tu prenoći bar jednu noć. Pored odeće, donose i hranu, najčešće šećer, i postupaju na isti način

Komentari(0)

Loading