NAJVEĆI PRIJATELJ SRBIJE I SRPSKOG NARODA Kuća poznatog forenzičara koju je zaveštao našoj zemlji nažalost propada

J. K.

18:15

Zanimljivosti 0

Testament nije ispoštovan i danas kuća kao spomenik kulture nije adekvatno održavana i sklona je urušavanju.

NAJVEĆI PRIJATELJ SRBIJE I SRPSKOG NARODA Kuća poznatog forenzičara koju je zaveštao našoj zemlji nažalost propada
Wikipedia

 

Evropska javnost nije ostala slepa na tragediju koja je zadesila Srbiju u Prvom svetskom ratu. Brojni dobrotvori su počeli da prikupljaju sredstva za pomoć premorenoj Srbiji. Osim bolesti i siromaštva koje je snašlo našu državu brojna zlodela okupatora su još više pojačala patnju srpskog naroda.

Dr Arčibald Rajs, švajcarski forenzičar, došao je iz Lozane kao nezavisni stručnjak zbog istraživanja zločina nad srpskim stanovništvom. Rajs se u Srbiji zaljubio u srpski narod i njegovu kulturu. Postao je veliki prijatelj Srba i angažovao se na međunarodnom planu za pomoć Srbima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

NAJVEĆI PRIJATELJ SRBIJE I SRPSKOG NARODA Kuća poznatog forenzičara koju je zaveštao našoj zemlji nažalost propada Wikipedia

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Zajedno sa srpskom vojskom prošao je mnoga ratišta, a nakon rata je ostao da živi u Srbiji. Svoje imanje je osnovao u blizini Careve ćuprije na placu koji mu je poklonjen 1921. godine. Imanje je nazvao „Dobro polje“ po mestu u Makedoniji gde se odigrala presudna bitka u proboju Solunskog fronta. Kuću Arčibalda Rajsa je projektovao Lazar Lacković, a bila je prostog izgleda sa nekoliko prostorija za Rajsa i njegovu poslugu. Kuća je izgledom bila nalik na tipične srpske kuće sa tremom i krovom na 4 vode.

U testamentu je Rajs ovu kuću u Beogradu i još jednu u Skoplju pod imenom „Dušanovac“, zaveštao srpskom narodu, uz uslov da se njima koristi njegova posluga bračni par Favra i njihova deca dok su u Jugoslaviji. Danas kuća Arčibalda Rajsa je skroz zaboravljena i propada zbog lošeg održavanja.

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading