GRAĐEVINA KAO NEMI SVEDOK VREMENA U ovoj kući u Svetogorskoj ulici otvorena je prva diskoteka u Beogradu

J. K.

13:12

Zanimljivosti 0

Sagrađena je 1896. godine prema projektu Milana Kapetanovića, srpskog arhitekte školovanog u Minhenu, kasnije ministra građevina.

GRAĐEVINA KAO NEMI SVEDOK VREMENA U ovoj kući u Svetogorskoj ulici otvorena je prva diskoteka u Beogradu
Printscreen

 

Upadljivih zgrada u Svetogorskoj ulici ima mnogo. Dom Jevrema Grujića, koji se nalazi tik pored Ateljea 212, je najupadljivija građevina i predstavlja raritet nekadašjeg jezgra Beograda.

Kuća je sagrđena krajem 19. veka, a sagradio ju je Jevrem Grujić za svoju ćerku Mirku. Dom Jevrema Grujića je oduvek bila mesto koje su posećivale ugledne ličnosti onog vremena. U ovoj kući je potpisan tajni ugovor između Srbije i Bugarske 1912. godine, a od istaknutih ličnosti koje su u njoj boravije valja pomenuti: Jovan Cvijić, Simo Matavulj, Jovan Skerlić, Milan Rakić, Uroš Predić…

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prateći svetske muzičke trendove, Lazar Šećerović, potomak Jevrema Grujića je 1967. godine otvorio prvu beogradsku diskoteku upravo u ovoj kući. Današnji potomci loze Grujića, Lazar Šećerović i Aleksandar Conić od 2015. godine u delu kuće pokrenuli su prvi privatni muzej u Srbiji, Dom Jevrema Grujića – Zbirka Šećerović – Conić. Kao jedna od institucija kulture u našoj zemlji, muzej je organizovao brojne izložbe, predavanja, pozorišne predstave, koncerti i drugi kulturne programe.

 

BONUS VIDEO 

 

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading