OMRAŽENU KULU SRUŠIO SRPSKI KNEZ Mnogi gradovi u Srbiji nose imena u čast nekadašnjih vladara!

J. K.

17:21

Zanimljivosti 0

Omražena u narodu, budila je negativne emocije i sećanja, bila je poznata i kao Srpska Bastilja.

OMRAŽENU KULU SRUŠIO SRPSKI KNEZ Mnogi gradovi u Srbiji nose imena u čast nekadašnjih vladara!
Shutterstock

 

Dosta gradova u Srbiji su dobili imena u čast nekadašnjih vladara. Tako imamo Donji i Gornji Milanovac, koji osim što su dobili imena po vojvodi Milanu Obrenoviću, nisu ni na koji način povezani.

Kraljevo isto nosi ime po Milanu, ali kralju Milanu Obrenoviću, a Obrenovac nosi ime po Milošu Obrenoviću. To nisu svi gradovi koji nose ime po Obrenovićima, tu je i Knjaževac, koji  nosi ime po knjazu Milošu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pre imena Knjaževac mesto se zvalo Gurgusovac, a priča o poreklu tog imena su razna.Prema narodnom predanju ime je dobio po gukanju golubova grivaša-gurgusana, koji su nastanjivali okolne guste šume, po svetoj Đurđevoj vodi (od turskog Gjurgu-Đorđe i su- voda) blizu Miletine crkve pod Tresibabom, te po Grguru, najstarijem sinu Đurđa Brankovića.

Činjenica da na ovim prostorima postoje rimska utvrđenja navodi i na pretpostavku da naziv potiče od latinske reči gurgus (dolinica, plodna zemlja) ili gurgustium ( kolibica, krčma, konoba), što se vezuje za gajenje vinove loze i proizvodnju vina. U literaturi se pominje još nekoliko imena, a jedno od njih je Kuršundžu – palanka, koju pominje turski putopisac Evlija Čelebija 1663.

Kako je došlo do promene imena? U nekadašnjem Gurgusovcu nalazila se i kula, koja izgrađena u periodu između 1842. i 1844 godine. Nalazila se na nekadašnjoj lokaciji turskog šanca, a umesto vojnog objekta, kula je postala zatvor u kome su zatvarani protivnici režima.

Nakon dinastičke smene 1858. godine kula je porušena, a od 17. januara 1859. godine u čast slavnog knaza Miloša Obrenovića varoš dobija ime Knjaževac.

najpoznatiji prijepoljski neženja

KAKO ĆE SE SADA NAĆI SRODNU DUŠU Kralju paprike i poznatom neženji HAKOVAN PROFIL ZA ŽENIDBU

Zanimljivosti

21:00

5 maj, 2024

Prijepolje - Najpoznatiji neženja u prijepoljskom kraju, poznat i kao kralj paprike, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja, stekao je veliku popularnost kao vredan domaćin koji ne beži od teških poslava, fino zarađuje od svog poštenog rada ali i traži svoju životnu pratilju. O svemu tome svoje prijatelje, ali i javnost izveštavao je preko svog facebook profila, ali sada mu je on hakovan i ovom prijepoljskom domaćinu hakeri su napravili veliki problem. On želi sada da apeluje na sve građane da povedu računa, kako im se ne bi desilo isto.

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading