ISKOPAN NEVEROVATAN PRIMERAK Mineral pronađen u Srbiji dobio ime po čuvenom srpskom vladaru Milošu Obrenoviću!

J. K.

18:15

Zanimljivosti 0

Novopronađeni mineral nazvao "milošin" u kneževu čast!

ISKOPAN NEVEROVATAN PRIMERAK Mineral pronađen u Srbiji dobio ime po čuvenom srpskom vladaru Milošu Obrenoviću!
Printscreen/Youtube

 

Tokom boravka srpske delegacije u Carigrad, na knežev poziv u Srbiji su boravili rudarski starešina i inženjer baron Sigmund fon Herder sa saradnicima iz Saksonije, koji su vršili terenska ispitivanja, u pratnji člana Sovjeta Stevana Radičevića, za otvaranje rudnika, izgradnju livnice i rudarske železnice u Srbiji.

Baron Herder je u Srbiju doneo poklon zbirku od 500 primeraka minerala koje je sakupio po različitom krajevima sveta, a potom je obogatio uzorcima i iz Srbije. Iz „baronove zbirke“ do danas su sačuvana 254 uzorka koja se čuvaju na propisan način u zbirci - muzeju Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Baron fon Herder je tokom istraživanja starog rudnika gvožđa u selu Rudnjaku kod Kruševca pronašao zeleno-plavi mineral.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

ISKOPAN NEVEROVATAN PRIMERAK Mineral pronađen u Srbiji dobio ime po čuvenom srpskom vladaru Milošu Obrenoviću! Printscreen/Youtube

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po povratku u Frajberg utvrđeno je da se radi o novoj mineralnoj vrsti, koji je na njegov predlog nazvan Milošin po knezu Milošu. Knez Miloš je za dobro odrađen posao na terenu i poklon minerološku zbirku nagradio barona sa 1000 dukata u zlatu i sabljom posebno iskovanom i ukrašenom s 108 brilijanata od 20 karata. Ova sablja je postala zaštitni znak i baština Herderovih naslednika na mestu vrhovnog rudarskog starešine Saksonije.

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading