HUMOR NA PREPOZNATLJIV PIROTSKI NAČIN U tradicionalnoj kulturi ovog kraja, svadba je običaj koji obavezuje učesnike na najsmelije šale (VIDEO)

Lepote Srbije

16:00

Zanimljivosti 0

Šala u pirotskom kraju je za najsmelije i najdarovitije šaljivdžije i pamte je kao posebnu dragocenost

HUMOR NA PREPOZNATLJIV PIROTSKI NAČIN U tradicionalnoj kulturi ovog kraja, svadba je običaj koji obavezuje učesnike na najsmelije šale (VIDEO)
Printscreen/Youtube

U tradicionalnoj kulturi pirotskog kraja svi rado prihvataju šalu i vesele ljude (šala je od Bóga ostála.) Šalu je Bog za čoveka ostavio. (Men da mi néje sméjat, odávna bi umrlá.). I trude se da im svaka šala bude primerena prilici (Čovék móra da znáje kojé za kudé je i za kadá je.) i čoveku (Nemáj šálu sas budálu. Kogá mlógo ne poznávaš, ne zakáčaj ga mlógo.), a onoga ko izgubi meru u šali, opomenu (Tóva néje za týva.) ili ga oštrije prekore (Kadá bi znal kojé za kudé je, ne bi mlatil ko prázna vodenica.).

Šala ne sme da bude podrugljiva i zla (Ne šegýj se da te ne stigne.) ili bestidna i ponižavajuća za bilo koga od prisutnih (Tája alá ismeši ženéte, pobégoše.). Smeh obnavlja prirodnost u odnosima između ljudi.

Jedan takav primer se desio za obeležavanje zlatne svadbe u Pirotu. Prijatelj ovog starog para se našalio da bi bilo lepo da imaju još dece:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U sredinama koje visoko cene i koriste šalu, kakve su Gornji Visok, dolina Jerme i šira okolina Babušnice, gotovo da nema licemerja, lažnih odnosa, lažnih autoriteta i lažnih vrednosti, a nema ni agresivnosti, snishodljivosti, ogovaranja, sebičnosti, straha od nepoznatih osoba i tuđih vrednosti, i nema nesnalaženja među ljudima. Tamo se šale najsmelijih i najdarovitijih šaljivdžija pamte kao posebna dragocenost, brzo se šire i stižu do svakog u čitavom kraju, dok je u ostalim delovima pirotskog kraja sklonost prema šali na širem prostoru manje izražena i zavisi od seoske ili porodične tradicije i ličnih sklonosti.

I paradoks je, a možda i nije, da je sklonost ka šali obrnuto srazmerna sa ugodnim životom, pa je najviše ima tamo gde su muka i patnja česte i izrazitije, i gde se dosetljivost i duh visoko cene. Veseli pristup ljudima, ma kakvi da su, i veseli pristup životu, ma kakav da je, obnavlja duh i snagu, pojačava motivaciju i socijalni imunitet, olakšava međusobno praštanje i usmerava ličnost ka druženju i međusobnom pomaganju, pa oni koji su naklonjeni šali i koji podstiču veselost u svakoj prilici, ređe od ostalih imaju trenutke praznine i beznađa.

BONUS VIDEO:

Izvor: Dragoljub Zlatković, nbpi

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading