STAROGRADSKA MUZIKA U JUGOSLAVIJI Pesme toga doba su se izvodile po kafanama, gde su se građani okupljali i družili (VIDEO)

Lepote Srbije

10:00

Zanimljivosti 0

Starogradska muzika je nastala krajem 19. i početkom 20-og veka u Srbiji i Makedoniji kao spoj tradicionalne narodne muzike i uticaja tadašnje zabavne muzike sa zapada. Nastala u gradskim sredinama Makedonije, u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Šapcu.

STAROGRADSKA MUZIKA U JUGOSLAVIJI Pesme toga doba su se izvodile po kafanama, gde su se građani okupljali i družili (VIDEO)
vikipedija

Starogradska muzika, kao većina žanrova popularne muzike, postoji kao posebna oznaka na tržištu muzike, kao i u narodnoj svakodnevnoj terminologiji.

Sam naziv „starogradska muzika” nije mogao biti izmišljen u vremenu nastanka današnjeg korpusa pesama, te se proklamovanje ovog termina vezuje za društvo u socijalističkoj Jugoslaviji, najjasnije od 1970-ih. U terminološkom aparatu ovog rada se pod „gradskom narodnom muzikom” podrazumeva popularna (ne-folklorna) narodna muzika različitog porekla u geografskom i individualnom pogledu, a koja je vokalno i/ili instrumentalno izvođena pre Drugog svetskog rata u kontekstu kafanskog muziciranja, prenošena usmenim i medijskim putevima.

Muzičko-poetski odlikuje je prilagođenost narodnih melodija različitih lokalnih dijalekata zapadnim aranžmanskim rešenjima u pogledu oblika, harmonizacije i orkestracije; a zavisno od okolnosti, mogući su sinonimi „varoška” i „sevdalinka”. S druge strane, starogradska muzika je savremena nostalgična regionalna popularna praksa zasnovana na stilu pomenute gradske narodne muzike i konceptualnom kontrastiranju drugom žanru — novokomponovanoj narodnoj muzici.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Muzika toga doba se izvodila po kafanama, gde su se građani okupljali i družili. Dubravka Nešović, naš jedini magistar i profesor pevanja, je najpoznatija i najbolja interpretatorka starogradske pesme. Tu su i Cune Gojković, Duško Jakšić, Dušan i Žarko Dančuo, Mile Bogdanović i Zvonko Bogdan. Poznate starogradske pesme: Bolujem ja, boluješ ti, Imam jednu želju, Na te mislim, Ne vredi plakati, Da smo se ranije sreli…. Makedonske pesme: Ako umram il zaginam, Bitola moj roden kraj, Biljana platno beleše….

Ruske romanse izvodila je najpre Olga Jančevecka, pa Olivera Marković, Dušan Jakšić, Živan Saramandić i Živan Milić. Neke romanse: Sonja, Oči čornie, Te oči tvoje zelene, Podmoskovske večeri…

Vranjanske pesme, specifične za taj kraj, pune su čežnje,neuzvraćene ljubavi, derta, “žali za mladost”. Najpoznatiji izvodjači su Vasilija Radojčić (Dimitrijo, sine Mitre; Mito, bekrijo, Ajde Jano kolo da igramo) i Staniša Stošić( Stojanke bela Vranjanke i Lela Vranjanka).

 

 

U Bosni imamo gradsku ljubavnu baladu specifične osećajnosti-sevdalinku, koja peva o ašikovanju, čežnji, melanholiji. Najpoznatiji je Himzo Polovina iz Mostara ( Moj behare, ko li mi te bere; Stade se cvijeće rosom kititi; Kad ja pođoh na Bembašu (stara sefardska pesma); Kradem ti se u večeri; Emina), zatim Nedžad Salković (Ne klepeći nanulama), Safet Isović, Beba Selimović i Nada Mamula. Sevdalinke su na svoj način izvodili i drugi muzičari: Ibrica Jusić, Jadranka Stojaković (Što te nema),Josipa Lisac (Omer Beže), Indexi i Davorin Popović (Žute dunje).

Dalmatinska klapa (od klapa-družina), izvorno muška pesma, nastala u 19. veku, tako sto su se uveče okupljali muškarci na rivi ili u konobi pa pevali, uglavnom ljubavne serenade. One su simbol dalmatinskog (mediteranskog) identiteta. 1967. godine osnovan je festival klapa u Omišu.

Kićo Slabinac i Vera Svoboda su najpoznatiji izvodjači slavonskih bećaraca.

Poznati izvođači:

Dubrovka Nesovic
Zvonko Bogdan
Olivera Marković
Staniša Stošić
Sekset Skadarlija
Grupa Legende
Anslambl Lole

Izvor: secanja, vikipedija, dais.sanu

najpoznatiji prijepoljski neženja

KAKO ĆE SE SADA NAĆI SRODNU DUŠU Kralju paprike i poznatom neženji HAKOVAN PROFIL ZA ŽENIDBU

Zanimljivosti

21:00

5 maj, 2024

Prijepolje - Najpoznatiji neženja u prijepoljskom kraju, poznat i kao kralj paprike, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja, stekao je veliku popularnost kao vredan domaćin koji ne beži od teških poslava, fino zarađuje od svog poštenog rada ali i traži svoju životnu pratilju. O svemu tome svoje prijatelje, ali i javnost izveštavao je preko svog facebook profila, ali sada mu je on hakovan i ovom prijepoljskom domaćinu hakeri su napravili veliki problem. On želi sada da apeluje na sve građane da povedu računa, kako im se ne bi desilo isto.

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading