PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Ada Ciganlija je višestruki dobitnik „Plave zastave”, najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet vode i bezbednost na kupalištu.

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska "ajkula", slatkovodne meduze i mnoge druge životinje (VIDEO)
ilustracija

Najčešće ribe u jezeru su šaran i amur, ali se može naći i veliki autohtoni som, težak preko 100 kg. U martu 2019. godine u jezeru je uhvaćen som dugačak 2 m. Somovi ove veličine su retkost u jezeru i kako je propisano zakonom, nakon ulova vraćaju se u jezero. Bilo je više slučaja prijavljivanja somova ove veličine od strane ronilaca, ali oni leže na dnu jezera, ne plivajući na površinu.

U jezeru je popisano 25 vrsta riba, uključujući šarana, štuku, smuđa, deveriku, bucova, grgeča, terpana, babušku i sunčanicu. Jezero takođe nastanjuju rečni rakovi i krabe, koje su u jezero verovatno pustili vlasnici koji su ih držali kao kućne ljubimce, a tu su i školjke i kornjače.

PODVODNI SVET ADE CIGANLIJE Kalifornijska kornjača, beogradska Shutterstock
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jezero nastanjuju i slatkovodne meduze, prvi primerci u jezeru otkriveni su 1994. godine, a osim na Savskom jezeru, u Beogradu se mogu naći i na Dunavu. One su normalna pojava u slatkovodnim jezerima čija temperatura prelazi 25 (°C) - potpuno su bezopasne za ljude.

U makrofitskoj vegetaciji Savskog jezera dominantnu ulogu imaju vaskularne biljke, dok se sporadično mogu javiti makroskopske alge pršljenčice končaste ili složenije građe (lat. Charophyta). Flora Savskog jezera ima veliku ulogu u prečišćavanju vode.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading