PRIČA O NAJPOZNATIJEM BEOGRADSKOM ODMETNIKU Radio-stanice su direktno, iz minuta u minut, prenosile događaje na Dorćolu (VIDEO)

Lepote Srbije

20:30

Zanimljivosti 0

"Hajde Sami, idemo kući", glasi čuvena i nezaboravna rečenica pokojnog direktora beogradskog zoološkog vrta i akademskog vajara Vuka Bojovića koji će ostati upamćen u svetskoj istoriji kao jedini koji je sa šimpanzom - legendom Vrta dobre nade Samijem, pregovarao sam na krovu, ubeđujući ga onako ljudski da se lepo vrate kući... u kavez... Bez pretnje, puške i omamljujućih strelica, kao sa čovekom...

PRIČA O NAJPOZNATIJEM BEOGRADSKOM ODMETNIKU Radio-stanice su direktno, iz minuta u minut, prenosile događaje na Dorćolu (VIDEO)
Shutterstock

Bilo je to 1988. godine kad se ceo Beograd digao na noge posle vesti da je izuzetno opasna životinja - šimpanza Sami, inače zaštitni znak Beo zoo-vrta, pobegao u šetnju Beogradom što mu inače nije bilo prvi put.

Čisto da se zna, Sami se Beogradom nonšalantno prošetao čak dva puta i tako postao najpoznatiji beogradski odmetnik o čijem su begu tada izvestile najuglednije svetske agencije.

Sami je stanovnik Beograda postao početkom 1988, u januaru. To je bio ogromni mužjak guste crne dlake i izuzetno pametnog pogleda. Reč je o krupnoj, opasnoj i agresivnoj životinji koja odraslog čoveka može da rastrgne za tren. Relativno brzo se navikao na svoj momački smeštaj u zoo-vrtu koji ipak nije mogao da izdrži njegovu snagu. Kao Hulk, pokidao je i lance i katance, razvalio rešetke i istrčao u slobodu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

 

Čak desetak policijskih automobila krčilo mu je put kroz masu na ulicama kako bi zaštitilo građane i vratilo Samija u kavez.

Kad je stigao do Studentskog trga, prišao mu je tadašnji direktor zoo-vrta Vuk Bojović, polako ga uhvatio za ruku, umirio i rekao: Hajde, Sami, idemo kući, rečenicu koja se i dan-danas pamti i prepričava. U starom "kecu" za čijim je volanom bio Sava Pinter, vraćen je u kavez.

Izvor: blic

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading