MESTO GDE SU BEOGRAĐANI POJELI PRVI SLADOLED NA KUGLE Neki recepti su tajni i prenose se sa kolena na koleno
U poslastičarnici „Pelivan“ u centru Beograda, ne menjaju recepte već 170 godina. Tamo možete popiti i pravu bozu. Nema te mode koja može da zameni ukus starinskih kolača i sladoleda.
Vanila, malaga, jagoda i plazma – ukusi sladoleda zbog kojih se nekad čeka i 20 minuta u redu ispred poslastičarnice. Unutra, prvo se oseti miris baklava i tulumbi. Recepte ne menjaju od 1851. kada je „Pelivan“ otvoren.
- Moj deda Mustafa Pelivanović je bio rvač, po tome je i ime. To su bili pelivani, namazani uljem u kožnim gaćama su se rvali, i on je osvojio prvo mesto i dobio veliku nagradu. Od nagrade je otvorio prvu poslastičarnicu na ovim prostorima - navodi Musab Alšukeir, vlasnik poslastičarnice.
Uz krempitu i šampitu obavezno ide limunada ili boza, za koju tvrde da je najbolja u gradu. Vredi probati.
Možda vas zanima:
JEDAN GRAD SA PETNAEST IMENA Kroz svoju obimnu i prebogatu istoriju, Beograd su nazivali različitim imenima!
Prebogata istorija glavnog grada Srbije, opterećena je brojnim ratnim razaranjima zbog čega je grad jednom dobio i nadimak "Beli Feniks".
PRVA ŽENA RATNI REPORTER NA SVETU Zadnje mesece provodila je po grobljima, živeći od zadušnica i daći
Veliki rodoljub, nesuđena Crnogorska kneginja, kojoj je slavni pesnik i vladika Petar Petrović Njegoš posvetio najlepšu srpsku elegiju "Noć skuplja vijeka". Prva srpska književnica u modernom značenju, prva žena ratni reporter u svetu, prva srpska gitaristkinja, bila je najobrazovanija žena svoga doba u Vojvodini.
Možda vas zanima:
JEDAN GRAD SA PETNAEST IMENA Kroz svoju obimnu i prebogatu istoriju, Beograd su nazivali različitim imenima!
Prebogata istorija glavnog grada Srbije, opterećena je brojnim ratnim razaranjima zbog čega je grad jednom dobio i nadimak "Beli Feniks".
PRVA ŽENA RATNI REPORTER NA SVETU Zadnje mesece provodila je po grobljima, živeći od zadušnica i daći
Veliki rodoljub, nesuđena Crnogorska kneginja, kojoj je slavni pesnik i vladika Petar Petrović Njegoš posvetio najlepšu srpsku elegiju "Noć skuplja vijeka". Prva srpska književnica u modernom značenju, prva žena ratni reporter u svetu, prva srpska gitaristkinja, bila je najobrazovanija žena svoga doba u Vojvodini.
Možda vas zanima:
JEDAN GRAD SA PETNAEST IMENA Kroz svoju obimnu i prebogatu istoriju, Beograd su nazivali različitim imenima!
Prebogata istorija glavnog grada Srbije, opterećena je brojnim ratnim razaranjima zbog čega je grad jednom dobio i nadimak "Beli Feniks".
PRVA ŽENA RATNI REPORTER NA SVETU Zadnje mesece provodila je po grobljima, živeći od zadušnica i daći
Veliki rodoljub, nesuđena Crnogorska kneginja, kojoj je slavni pesnik i vladika Petar Petrović Njegoš posvetio najlepšu srpsku elegiju "Noć skuplja vijeka". Prva srpska književnica u modernom značenju, prva žena ratni reporter u svetu, prva srpska gitaristkinja, bila je najobrazovanija žena svoga doba u Vojvodini.
- Izdvajamo se po sladoledu koji pravimo po recepturi koja je stara 80 godina, a ima i kolača koji su tradicionalni- objašnjava Suhaib Alšukeir.
Decenijama se prepričava anegdota kako je Bata Stojković one koji su želeli da uđu preko reda u poslastičarnicu, vraćao nazad. I danas se čeka, naročito leti, kada je najtraženija boza.
- Kadaif, baklave, tulumbe, krempita, šampita je najbolje od kolača što imamo. A što se tiče pečata Pelivana, to je svakako sladoled, limunada i boza. Sladoled koji se pravi isto skoro 100 godina- napominje Musab.
Dnevno prodaju oko 100 kilograma sladoleda i 50 litara boze i limunade. U ovom periodu najviše se jedu tulumbe. Neki recepti su tajni i prenose se sa kolena na koleno.
- Prvi sladoled na kugle je ovde uveo moj deda. On se igrao sa ukusima i napravio taj recept koji i danas koristimo. To je tajni recept. I tada je otišao u Italiju po još neke sastojke i video sladoled na kugle i to je rešio da uvede i ovde“, kaže potomak osnivača poslastičarnice „Pelivan“.
Jednom godišnje sladoled iz „Pelivana“ je besplatan za sve slučajne i namerne prolaznike. Cilj im je da budu primljeni na listu Uneska, a s obzirom na to da opstaju već 171 godinu, ne bi bilo nezasluženo.
Izvor: blic
BELI LUK Na njega po verovanju NE SME NEČISTA SILA, a nauka kaže da ga često JEDEMO, evo i zašto
Beli luk (Allium sativum) je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka na svetu, poznata ne samo kao začin koji obogaćuje ukus hrane, već i kao lekovita biljka sa brojnim zdravstvenim benefitima.
PROČITAJTE Da li je na planeti više ljudi ili pohlepe
Da li ima dovoljno mesta za sve ljude na planeti i da li ima više pohlepe ili ljudi, pročitajte podatke, pa zaključite.
SPOZNAJA JE VAŽNA Zrelost je sposobnost biti sam – Kako da se pripremite na vreme?
U stvari svi smo oduvek sami, ali ta spoznaja obično kasni, kasno je shvatimo. Roditelji umiru, partneri ponekad odlaze, deca rastu. Okolnosti se menjaju i mi sa njima .
Žensko ime sa MOĆNIM značenjem: Roditelji se sve češće opredeljuju za njega jer u sebi nosi jaku simboliku
Prelepo žensko ime čije značenje mnogi nisu znali
Stavite jednu stvar na dno saksije i gledajte kako se događa čudo za 3 dana! Trik koji provereno radi
Pre sadnje biljaka i cveća važno je osigurati da zemlja za biljke ima odgovarajuću količinu hranjivih materija, a umesto da koristite đubrivo iz prodavnice, možete napraviti sami prirodno đubrivo, koje će vašoj biljci obezbediti sve što joj je potrebno.
Komentari(0)