"DŽIGERICE TI LI SI MESO" Kako su stanovnici Paraćina dobili čudan nadimak

M. M.

20:00

Zanimljivosti 0

Paraćinci se više ne stide svog nadimka, već se ponose njime.

džigerica
Shutterstock

Jagodina je kao deo Beogradskog pašaluka oslobođena od Turaka, pre Paraćina koji se nalazio u Niškom pašaluku. Inače od centra Jagodine do centra Paraćina, drumom ima 20,75 kilometara. Po oslobođenju od Turaka Knjaz Miloš je želeo da poseti Paraćin.

Pošto je to bila prva zvanična poseta neke tako ugledne ličnosti Paraćinu, Paraćinci nisu imali nikakvih iskustava u organizovanju dočeka. Zato su se obratili svojim komšijama iz Jagodine za savet. Jagodinci su kao i svaki dobar komšija "iskreno" posavetovali Paraćince, da Knjaza dočekaju sa džigericom u hladu topola, jer on to mnogo voli. U to vreme iznutrice su jeli samo Cigani, ali Paraćinci su ipak poslušali Jagodince.

Dočekali su knjaza sa džigericom napolju, u hladu topola. Prašina i mace koje su letele od topola su upotpunile očajan utisak koji je na knjaza ostavila džigerica tako da je Knjaz navodno izgovorio čuvene reči:


- Džigerice i ti li si meso, Paraćinci i vi li ste ljudi?


Posle toga je Knjaz ljut otišao ne popivši ni čašu hladne vode u Paraćinu.
Od te sramote sa Knjazom, Paraćincima je ostao nadimak džigerani.

 

kolekcija maketa automobila

KAKVA KOLEKCIJA Slobodanu samo za FIĆU bilo je potrebno čak 700 dana ali NIJE ODUSTAO!

Zanimljivosti

16:00

30 april, 2024

Užice - Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

Komentari(0)

Loading