POČECI FUDBALA KOD NAS Kada su osnovana prva srpska društva za loptanje nogom

M. M.

17:00

Zanimljivosti 0

Prvu fudbalsku loptu u Srbiju doneo je Hugo Buli 1896. godine nakon što se vratio sa studija u Berlinu. 12. maja, loptu je doneo gimastičkom klubu Soko i tamo je osnovao fudbalsku sekciju. 1. maja 1899. godine

POČECI FUDBALA KOD NAS Kada su osnovana prva srpska društva za loptanje nogom
Printscreen

 Na inicijativu Huga Bulija i uz podršku Andre Nikolića, tadašnjeg ministra spoljašnjih poslova, u Trgovačkoj kafani je napravljeno Prvo srpsko društvo za loptanje nogom. Predsednik je bio Feti Bej, turski poslanik u Beogradu, a potpredsednik advokat Mihailo Živanović. Prvi fudbalski meč je odigran 23. maja na novoizgrađenom terenu na Topčideru između dva tima sastavljena od članova tog društva. Prva pravila o fudbalu u Srbiji objavljena su 1905. godine. Objavio ih je Anastas Sr. Hristodulo i zvala su se Loptanje nogom.

Prvi fudbalski klub na prostoru današnje Srbije je Sportski klub Subotica (mađ. Szabadkai Sport Egylet), poznatiji kao Sport među tadašnjim subotičkim ljubiteljima sporta, u okviru kojeg su 1898. godine formirali fudbalsku sekciju. Za to je najzaslužniji bio subotički student Zoltan Vagner, koji je 1896. iz Subotice doneo prvu fudbalsku loptu u Budimpeštu. Godine 1901. osnovan je i Bačka iz Subotice, dok je prvi klub na prostoru tadašnje Kraljevine Srbije bio Šumadija iz Kragujevca 1903. godine.Kasnije su osnovani Dušan Silni Srpski mač, BSK 1911. i SK Velika Srbija 1913.,kasnije SK Jugoslavija,između 1941. i 1945. zbog Nemačke okupacije SK 1913.,...1911. godine je prvi put srpski klub (Srpski mač) igrao meč (tačnije dvomeč) van svoje granice,uprkos protivljenju uprave.Igrao je protiv HAŠK-a iz Zagreba,i izgubio prvo 8:0,pa 6:0.Te dve utakmice igrali su pod imenom reprezentacije Kraljevine Jugoslavije.

Prvo fudbalsko takmičenje u Srbiji igralo se 11. maja 1914. godine na stadionu SK Soko između Velike Srbije i Šumadije. Rezultat je bio 3:1 za Veliku Srbiju. Očekivalo se da je to obećavajući početak za redovno takmičenje, ali je počeo Prvi svetski rat. Fudbale se igrao i tokom Prvog svetskog rata.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kasnije je osnovana Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca i fudbalski savez je osnovan 18. aprila 1919. godine. Na početku je svaka pod-asocijacija igrala svoju ligu,a kasnije je 1923. godine počela prvo takmičenje u Kraljevini SHS,u kome su igrali pobednici 6 podsaveza (Zagreba,Ljubljane,Splita,Sarajeva,Beograda i Skoplja) po kup sistemu.

Prvu utakmicu fudbalska reprezentacija Kraljevine Jugoslavije odigrala je 28. avgusta 1920. godine u Antverpenu, Belgiji, protiv Čehoslovačke i izgubila 7:0.BSK i SK Jugoslavija su bili rivali i osvojili ukupno 7 titula prvaka Jugoslavije (BSK 5,Jugoslavija 2). Ugašeni su 1945. godine, jer nisu bili prihvaćeni kod komunista.

najpoznatiji prijepoljski neženja

KAKO ĆE SE SADA NAĆI SRODNU DUŠU Kralju paprike i poznatom neženji HAKOVAN PROFIL ZA ŽENIDBU

Zanimljivosti

21:00

5 maj, 2024

Prijepolje - Najpoznatiji neženja u prijepoljskom kraju, poznat i kao kralj paprike, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja, stekao je veliku popularnost kao vredan domaćin koji ne beži od teških poslava, fino zarađuje od svog poštenog rada ali i traži svoju životnu pratilju. O svemu tome svoje prijatelje, ali i javnost izveštavao je preko svog facebook profila, ali sada mu je on hakovan i ovom prijepoljskom domaćinu hakeri su napravili veliki problem. On želi sada da apeluje na sve građane da povedu računa, kako im se ne bi desilo isto.

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading