HAJDUK U SUKNJI I DREVNI RUŽ ZA USNE Čučuk Stana, hrabra ratnica velikog srca

Lepote Srbije

14:00

Zanimljivosti 0

Čučuk Stana je rođena oko 1795. godine. Bila je pismena, što je bilo retko i za muškarce u tom periodu, a za života je ovladala ruskim, poljskim, rumunskim i grčkim jezikom

HAJDUK U SUKNJI I DREVNI RUŽ ZA USNE Čučuk Stana, hrabra ratnica velikog srca
Printscreen/Instagram

U Srbiji se s kolena na koleno prenosio recept za ruž, koji je, navodno, koristila Čučuk Stana, kada je zavela Hajduk Veljka. Crvena ljuta papričica se usitni u avanu, zatim se doda med, pokrije laticama ruže i ostavi da odstoji. Tom smesom su devojke mazale usne pre spavanja, da bi ujutru bile pune, crvene i zavodljive.

Priča se da ja Hajduk Veljko ostao bez daha kada je u njegov logor ujahala mlada devojka i prišla sofri za kojom je on sedeo, pitajući ga prkosno: “Gospodaru, zar ovi tvoji momci ne znaju Turke ubijati, već devojačke darove krasti?” Zatim je, mlada lepotica obučena u muško odelo, ispričala da su hajduci Hajduk Veljka, pod izgovorom da sakupljaju pomoć za ustanak, opljačkali kuću njenog oca na Deli Jovanu i uzeli čak i devojačku spremu Stani i njenim sestrama.

Hajduk Veljko je tada naredio da se to čučuk (maloj) Stani vrati njena sprema, a zatim je pred njom prosuo gomilu dukata rekavši joj: “Sad sam te darivao, moja si. ”
Stana se na te njegove reči nije obazirala, već je hitro uzjahala svog konja i vratila se u svoje selo na Deli Jovanu.


Nakon prvog susreta sa Čučuk Stanom, Hajduk Veljko je izgubio glavu za njom. Zatim su počeli da se sastaju u mnogim mestima od Poreča do Sokobanje.
Njen sestić Mihailo Spasojević zabeležio je da je Čučuk Stana počela da se oblači kao dečak još dok se školovala u Beloj Crkvi u Banatu.
– Sve tri kćeri, još dok su male bile, pošalje Plještić u Belu Crkvu, kod tamošnjeg popa, da uče ženski rad. Po želji oca, nosile su tamo muške nemačke haljine, pa su tako nastavile i u zavičaju. Plještić nije do tada imao muškog potomka, najmlađe dete Mihailo, rodilo se mnogo docnije i još je sisalo kada je 1813. godine izbila katastrofa.
U vreme kada se ustanička Srbija rušila, Stana je već tri godine bila Hajduk Veljkova žena. Razlikovala se od njegovih drugih ljubavi, jer je utegnuta u muško odelo, s kuburom i jataganom, jahala uz Veljka u njegove ludo hrabre pohode među Turke.
U odbrani Negotinske krajine od Turaka, Hajduk Veljko i Čučuk Stana borili su se rame uz rame. Svake noći predvodili su konjarnike koji su pravili upade među Turke, nanoseći im gubitke.

– Najposlije mu nestane džebane, osobito taneta i topovskih i puščanih, zato pokupi sva kalajna kandila i kašike i tanjire, te rastopi na puščana taneta. A u topove je, kad su negđe Turci činili juriš, metao najposle i talijere – opisao je Vuk Karadžić poslednju odbranu Negotina.
Hajduk Veljko je poginuo 10. avgusta 1813. godine, a usmrtilo ga je topovsko đule. Komandu je tada preuzela Čučuk Stana. Narodna pesma zabeležila je hrabrost ove male ratnice: “Žena mu se šest dni bi s Turci v Negotin sos njegovi trista vitezi”.
Pošto je četiri puta ranjena, Veljkov brat Milutin naterao ju je da se povuče u Poreč, a zatim preko Dunava.
Potucajući se po izbegličkim karantinima u Banatu, Stana je srela pobratima Hajduk Veljka, grčkog junaka i političara Georgakisa Nikolaua Olimpiosa, poznatog kao kapetan Jorgać.
Čučuk Stana i Mali Đorđije, kako ga jo ona zvala, venčali su se tri godine nakon smrti Hajduk Veljka. Iz tog braka rodilo se troje dece: sinovi Milan i Aleksandar i ćerka Jevrosima.

Georgakis je nastavio da ratuje sa srpskim hajducima protiv Turka u Moldaviji, 1821. su opkoljeni u manastiru Seku i kao Sinđelić i njegovi junaci, digli u vazduh barutanu izginuvši zajedno s Turcima.

Čučuk Stana je imala samo 26 godina kad je opet postala udovica i to sa troje dece. Stariji sin Milan je umro mlad, a Aleksandar se vratio u Srbiju da se bori protiv Turaka. Po jednoj verziji, oženio se u Leskovcu i dobio potomstvo, ali je tragično stradao 1844, godinu dana posle oslobođenja Grčke. Čučuk Stana je umrla u Atini 1849. godine, u bedi, a mnogo kasnije su beogradske novine upoznale srpsku javnost o njenom junaštvu:

– Zna se za grobove njenih sinova, jer su obeleženi krstovima i pločama. Dok joj je kćerka bila živa, znalo se i za Stanin grob, jer je obnavljala grobove braće i majke. Posle njene smrti, zarastao je grob Čučuk Stane i pao u zaborav, jer daleko od Srbije nije imala nikoga od roda, a o njenom patriotizmu i požrtvovanju malo se vodilo računa dok je bila živa.
U Srbiji se s kolena na koleno prenosio recept za ruž, koji je navodno koristila Čučuk Stana kada je zavela Hajduk Veljka. Crvena ljuta papričica se usitni u avanu, zatim se doda med, pokrijte laticama ruže i ostavi da odstoji. Tom smesom su devojke mazale usne pre spavanja, da bi ujutru bile pune, crvene i zavodljive.

Izvor: opanak, niste znali

najpoznatiji prijepoljski neženja

KAKO ĆE SE SADA NAĆI SRODNU DUŠU Kralju paprike i poznatom neženji HAKOVAN PROFIL ZA ŽENIDBU

Zanimljivosti

21:00

5 maj, 2024

Prijepolje - Najpoznatiji neženja u prijepoljskom kraju, poznat i kao kralj paprike, Njegoš Stojadinović iz Prijepolja, stekao je veliku popularnost kao vredan domaćin koji ne beži od teških poslava, fino zarađuje od svog poštenog rada ali i traži svoju životnu pratilju. O svemu tome svoje prijatelje, ali i javnost izveštavao je preko svog facebook profila, ali sada mu je on hakovan i ovom prijepoljskom domaćinu hakeri su napravili veliki problem. On želi sada da apeluje na sve građane da povedu računa, kako im se ne bi desilo isto.

veridba na 3.000 hiljade metara

KAKAV GEST ČAČANINA Veridba na 3.000 metara nadmorske visine, baš na rođendan verenice (FOTO)

Zanimljivosti

20:00

5 maj, 2024

Čačak - Veridba je jedan od najlepših momenata za svaku devojku, ali i najstresnijih za budućeg mladoženju. Jer ipak je on taj od koga se očekuje da klekne i pita ono čuveno pitanje, dok drži prsten u ruci za svoju voljenu. I dok se veliki broj momaka još uvek najčešće odlučuje za veridbu na neki uobičajen način, Jovan Nikolić (25) iz Čačka želeo je da taj momenat ostane uspomena za čitav život.

Komentari(0)

Loading