PLAVE UNIFORME U NAJBOLJEM SJAJU Počasna straža i njena smena na Andrićevom vencu (VIDEO)

Lepote Srbije

22:30

Zanimljivosti 0

Beograd je jedna od desetak evropskih metropola koja se diči i ponosi turističkom atrakcijom znanom pod imenom „smena počasne straže“ koja ne zaostaje mnogo za onim u drugim evropskim metropolama.

PLAVE UNIFORME U NAJBOLJEM SJAJU Počasna straža i njena smena na Andrićevom vencu (VIDEO)
Shutterstock/andrićev venac gardisti

Najčuvenije i najslikovitije ceremonije smene straže su one u Londonu i Atini kako zbog svoje duge tradicije, tako i zbog neobičnih uniformi tamošnjih gardista: Beefeater-a u Londonu karakterističnih po svojim neobično visokim crnim šubarama i crveno-crnim uniformama ili Evzonija u Atini koji su karakteristični po svojim suknjicama sa 400 falti i neobičnim klompama.

Beogradski Gardisti nemaju tako egzotične uniforme kao Beefeater-i i Evzoni već se više mogu porediti sa onima kakve nose stražari u preostalih desetak evropskih prestonica koje se ponose ovom ceremonijalnom turističkom atrakcijom (Rim, Prag, Moskva, Monte Karlo, Oslo, Lisabon, Moskva, San Marino, Madrid, Kopenhagen i Stokholm).

PLAVE UNIFORME U NAJBOLJEM SJAJU Počasna straža i njena smena na Andrićevom vencu (VIDEO) Shutterstock/andrićev venac
 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Počasna straža vraćena je krajem juna 2013. godine u portu Novog dvora u kome se danas nalazi kabinet predsednika države čime nastavljena je prekinuta tradicija srpskih gardijskih jedinica duga skoro dva veka.

Valja spomenuti i činjenicu da Beograd ima ovu tradiciju i od ranije a u novije vreme je čuvena ona u „Kući cveća“ – mauzoleju maršala Tita počev od njegovog pokopa pa sve do početka devedesetih godina prošlog veka.

Na Andrićevom vencu gardisti se smenjuju na svakih pola sata, a tokom smene demonstriraju besprekornu uvežbanost kojom privlače pažnju prolaznika. U gardijskom bataljonu se nalazi 15 devojaka – jedan oficir i 14 profesionalnih vojnika.

Izvor: https://beautifulserbia.info

Rosa Satarić

ŽRTVA NEMILOSRDNOG NASILNIKA Rosa je stradala braneći čast, ako ste prošli Siminom ulicom, videli ste spomen obeležje, ovo je priča o njoj

Zanimljivosti

21:00

26 april, 2024

Mirosanda Satarić, 1968. godine, na uglu ulica Simine i Višnjićeve u Beogradu, ubijena je od strane policajca Milorada Golubovića. Tragično je stradala dok je šetala za ruku svoju šestogodišnju ćerku. Razlog za ovu tragediju bio je što je Mirosanda rekla “ne” navalentnom nasilniku. Policajac Milorad Golubović je presudio Mirosandi revolverom.

Komentari(0)

Loading