KOMUNISTI MU NISU OPROSTILI OVO PISMO Na današnji dan 1945. godine u Beogradu je preminuo vojvoda Petar Bojović

J. K.

16:25

Zanimljivosti 0

Bojović je dao ogroman doprinos u oslobodilačkim ratovima koje su Srbi vodili početkom 20. veka.

KOMUNISTI MU NISU OPROSTILI OVO PISMO Na današnji dan 1945. godine u Beogradu je preminuo vojvoda Petar Bojović
Wikipedia

 

Na današnji dan 1945. godine, u Beogradu je preminuo vojvoda Petar Bojović.

Iako se ni sa Kraljem Aleksandrom I Karađorđevićem nije slagao između dva svetska rata, komunisti su mu najviše zamerili pismo podrške generalu Mihailoviću, decembra 1942. godine:

,,Saznanjem da ste Vi, dragi Srbine i đeneralu, razvili oslobodilačku zastavu, sa onog mesta odakle je moj ratni drug Živojin Mišić započeo, pre dvadeset i osam godina, i proterao neprijatelja iz naše otadžbine, izazvalo je u meni veliku radost i do maksimuma pojačalo želju za ličnim učešćem u današnjoj borbi.

U odsustvu fizičke snage da uzmem neposrednog učešća u ostvarenju ovog velikog dela nacije, ja sam Vam, dragi i veliki sine srpska roda, stavio na raspolaganje moje ime i moju decu uz očinski pozdrav i vojničku zapovest:

Napred u pobedu, za Kralja i otadžbinu!

Bojović je imao 87 godina kada su ga komunisti pretukli, zbog čega je i premimuo. Sahranjen je bez vojnih počasti, daleko od očiju javnosti.

Manastir Ostrog

Dogodilo se u manastiru Ostrog: Čuda svetog Vasilija!

Zanimljivosti

13:00

4 maj, 2024

Mnogi poklonici koji nisu u mogućnosti da dovedu svoje bolesnike ćivotu Svetitelja, donose njihovu odeću i ostavljaju je pod ćivot Svetitelja, da tu prenoći bar jednu noć. Pored odeće, donose i hranu, najčešće šećer, i postupaju na isti način

Komentari(0)

Loading