NOĆENJE ZA 5 EVRA, LEKOVITA VODA, MIR I TIŠINA Spisak srpskih banja koja morate posetiti, nećete pogrešiti bilo gde da odete (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Turizam 0

Iako su srpske banje prepune stranaca, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je od početka godine ovde odelo najviše domaćih turista. U Sokobanji ih je bilo skoro 40.000, u Banji Vrujci preko 3.000 dok je za ovaj period u Niškoj Banji zabeleženo skoro 2.000.

NOĆENJE ZA 5 EVRA, LEKOVITA VODA, MIR I TIŠINA Spisak srpskih banja koja morate posetiti, nećete pogrešiti bilo gde da odete (FOTO)
vikipedija/Prolom banja

 

Banje po Srbiji nesporno su postale najposećenije turističke destinacije. To potvrđuju i zvanični podaci prema kojima je iz godine u godinu na ovim odmaralištima sve više posetilaca. Za prvih pet meseci ove godine bilo je preko 200.000 noćenja, a najposećenija bila je Vrnjačka Banja gde je zabeleženo preko 60.000 noćenja. Ipak nisu sve banje iste i dosta se razlikuju razlozi zašto se ide u banju Ljig, a zašto u Prolom ili Koviljaču.

Iako su srpske banje prepune stranaca, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je od početka godine ovde odelo najviše domaćih turista. U Sokobanji ih je bilo skoro 40.000, u Banji Vrujci preko 3.000 dok je za ovaj period u Niškoj Banji zabeleženo skoro 2.000.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Činjenica je da mnoge banje sada nude širok spektar aktivnosti, ali je činjenica da mnogi u banje idu namenski jer lekoviti izvori po banjama nisu svi isti.

Vrnjačka Banja

Ova banja smeštena je u centralnom delu Srbije, na 200 km južno od prestonice.

U ovoj banji postoji čak sedam poznatih izvora lekovite vode, a reč je o toplim i mineralnim vodama. Za balneološku terapiju, koja je poznata i popularna, koriste se četiri izvora: Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero. Pored toga, dve vode se flaširaju kao mineralne vode - Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko Vrelo.

Banjska voda je izuzetno korisna za lečenje različitih oboljenja kao što su bolesti žuči, problemi sa želucem i varenjem, dijabetes, bolesti bubrega i mokraćnih puteva.

Banja Ljig

Banja Ljig je na oko sat vremena vožnje od Beograda. Noćenje u apartmanu kreće se od 10 evra za dve osobe, što je pet po osobil, dok su bungalovi 50 evra, a hotelski smeštaj je oko 100 evra po noćenju.

Smeštena u opštini Ljig, između obronaka planina Rajac i Rudnik, uz reku Kačer, ova banja poznata je po tome da su zime veoma blage a leta prijatna, što turiste privlači tokom cele godine. Preporučuje se onima koji traže odmor, opuštanje i lekovite terapije, a posebno je poznata po svojim lekovitim termalnim izvorima za lečenje različitih zdravstvenih stanja, naročito za osobe koje pate od reumatizama, artritisa i određene kožne bolesti.

NOĆENJE ZA 5 EVRA, LEKOVITA VODA, MIR I TIŠINA Spisak srpskih banja koja morate posetiti, nećete pogrešiti bilo gde da odete (FOTO) Shutterstock
 

Prolom Banja

Prolom Banja je od Beograda udaljena 310 kilometara, a ukoliko idete automobilom, ovu razdaljinu prelazite za nešto više od 3 i po sata. Ova banja smatra se mestom sa najzdravijim i najboljim lekovitim izvorima tople i mineralne vode.

Voda u Prolom banji ima pozitivan uticaj na bolesti bubrega, infekcije, reumatske tegobe, kao i srčana oboljenja.

Niška Banja

Ova banja udaljena je oko 250 km od Beograda, što bi automobilom bilo oko dva sata i 30 minuta. Već dug niz godina uspešna je u lečenju i oporavku raznih vrsta zdravstvenih tegoba i problema. Ovde se nalaze tri osnovna izvora lekovite vode: Glavni izvor, poznat i kao "Kraljev izvor", "Suva banja" i "Školska česma".

U Niškoj Banji leče se različita oboljenja, a neka od njih su:

Reumatski problemi

Neurološki problemi

Kožna oboljenja

Problemi sa disajnim organima

Postoperativna rehabilitacija

Sokobanja

Sokobanja je udaljena od Beograda oko 220 kilometara, odnosno oko 2 sata i 30 minuta vožnje kolima. Posetioci ovde vrlo često dolaze zbog netaknute prirode, slapova brze, čiste vode koji se spuštaju poput galopirajućeg vodopada niz strme stene i litice, čistog vazduh, bogate istorije...

Ono po čemu je zapravo najpoznatija jeste po termalnim izvorima lekovite vode i termomineralnog blata koje se koristi za terapiju i lečenje određenih zdravstvenih stanja. Posebno je poznata po lečenju dece sa respiratornim problemima.

Neka od oboljenja koja se leče u ovoj banji su:

Bolesti disajnih puteva

Stanje posle povrede

Oboljenja nervnog sistema

Reumatski problemi

NOĆENJE ZA 5 EVRA, LEKOVITA VODA, MIR I TIŠINA Spisak srpskih banja koja morate posetiti, nećete pogrešiti bilo gde da odete (FOTO) vikipedija/Sokobanja
 

Banja Vrujci

Ova banja udaljena je od Beograda oko 100 kilometara, pa će vam do nje trebati oko sat vremena i 20 minuta ukoliko krenete automobilom. Vrujci su nadaleko poznati po lekovitosti vode koja ovde izvire i po lekovitom blatu koje ima blagotvorno dejstvo i koristi se kao terapijsko sredstvo prilikom lečenja raznih povreda, kao i reumu i druga oboljenja.

U ovoj banji leče se mnoga oboljenja a neka od njih su:

Reumatski problemi

Neurološki problemi

Kožne bolesti

Respiratorni problemi

Problemi sa varenjem

Postoperativna rehabilitacija

 

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading