Ovde leže mošti Nemanjića: Manastir Davidovica na granici sa Crnom Gorom odoleva vremenu FOTO

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Srpska svetinja, skrivena daleko od radoznalih pogleda, nalazi se u mestu Brodarevo kod Prijepolja. Manastir Davidovica podignut je na temeljima vizantijske bazilike u 13. veku.

manastir Davidovica
Foto: Rina

Danas ovaj hram čuva posmrtne ostatke tri potomka loze Nemanjića, čiji grobovi su u nekoliko navrata pljačkani.

"U hramu su sahranjena tri potomka loze Nemanjića: župan Dimitrije, ktitor manastira, čiji se posmrtni ostaci nalaze unutar hrama i njegov sin Vratislav ispod čije desne nadlaktice su pronađene kosti sokola što nas uverava da je bio vitez. Posebno mesto u utemeljenjima hrama ima unuk župana Dimitrija Vratko, u narodu poznatiji kao Stari Jug Bogdan, veliki zapovednik na dvoru Dušana Silnog sa kojim je išao u velika osvajanja", kazao je za Rinu otac Nektarije, čuvar hrama kod Brodareva.

Manastir Davidovica je jedan od retkih manastira koji ima sačuvan ugovor i datum zidanja, a uz manastir Mileševa i Pribojsku banju, u srednjem veku bio je stub razvoja Srpske crkve i države.

"Zahvaljujući ugovoru koji je sačuvan u Dubrovačkom arhivu, imamo tačne podatke o gradnji što drugi manastiri nemaju. Manastir Davidovica je utemeljen 30. avgusta 1281. godin i u tom ugovoru stoji da se sam manastir ozidao za 150 solida u zlatu što je tada vredelo 15 dobrih konja. S obrirom da je ovaj manastir vezan za dinastiju Nemanjića on ima veliku istorijsku vrednost, ali nažalost doživeo je sudbinu mnogih jer je srušen i u takvom stanju nalazio se sve do 1998. godine kada ga je obnovio i osveštao Patrijarh Pavle", dodao je otac Nektarije.

Preko 350 godina srpska svetinja je bila bez kupola i zbog toga nisu ni freske uspele da se sačuvaju, ali neke od njih su sačuvane, kao i tragovi pisanja. Manastir je posvećen Bogojavljenju Gospodnjem i kao takav jedini je u Srbiji posvećen tom prazniku. U njemu se nalazi oko pet kvadrata živopisa, kao i tragovi Rimljana, kao i trpeza iz tog perioda.

"Danas se malo vernika odlučuje za posetu manastiru Davidovica s obzirom da se nalazi između dva velika hrama, i graničnog prelaza Gostun. Često se na graničnom prelazu čeka po više sati i to otežava dolazak turista i vernika", zaključio je otac Nektarije.

Obnova hrama trajala je oko dve godine, a sledeća na redu za obnovu je priprata iz 16. veka u kojoj se nalaze nadgrobne ploče starije od Nemanjića.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading