Tri predloga u Srbiji idealna za prolećni odmor: Ovo su mesta koja MORATE obići, a veoma su blizu! (FOTO)

Lepote Srbije

12:00

Turizam 0

Ukoliko tokom predstojećeg proleća želite da proskitate po našoj lepoj Srbiji, mi smo tu da vam damo neke dobre predloge.

Tri predloga u Srbiji idealna za prolećni odmor: Ovo su mesta koja MORATE obići, a veoma su blizu! (FOTO)
Shutterstock/Jezero Ledinci

Srbija je možda najbolja lokacija kada je odmor u proleće u pitanju. Prelepa priroda, voda na sve strane, istorija, sportske aktivnosti, noćni život, mesta za kampovanje, na vama je samo da uperite prstom na mapi.

A sve lokacije su relativno blizu. Stranci obožavaju da dođu u Srbiju! Em nas hvale kao domaćine, em hvale lepote naše divne zemljice. A šta je sa nama? Kuda idu Srbi na odmor? Koliko dobro poznajemo kutke naše prelepe države?

Tri predloga u Srbiji idealna za prolećni odmor: Ovo su mesta koja MORATE obići, a veoma su blizu! (FOTO) Shutterstock
 

Pred nama je možda i najlepše godišnje doba. Mirisi opijaju, boje miluju čula a temperature su taman tolike da ne zahtevaju ni zimsku jaknu ni lepezu u ruci. Dakle, pružimo korak!

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

SOMBOR

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možete samo da zamislite koliko je lep Sombor tokom proleća, ako vam kažemo da važi za najzeleniji grad u Vojvodini. Šetnja ili vožnja somborskim bulevarima oivičenim zelenilom je pravi doživljaj. Sa razlogom je jedan od najposećenijih gradova severa Srbije, jer sa sobom nosi bogatu kulturu i istoriju. A i šarm kojim lako osvaja putnička srca.

Tri predloga u Srbiji idealna za prolećni odmor: Ovo su mesta koja MORATE obići, a veoma su blizu! (FOTO) Printscreen/Instagram
 

U centru grada ne propustite da se prošetate pešačkom ulicom i usput vidite statue poznatih stvaraoca – Laze Kostića, Veljka Petrovića i Ernesta Bošnjaka, kao i Prvu srpsku čitaonicu i kuću Laze Kostića, zatim Županiju u kojoj se nalazi najveća slika u Srbiji, potom jednu od najlepših galerija – galeriju “Milana Konjovića”.

U neposrednoj blizini grada valja obići i salaše koji na jedinstven način neguju kulturu i tradiciju severnog dela naše zemlje i ali i eko centar Karapandža koji se nalazi u okviru rezervata prirode “Gornje Podunavlje”. Pa vi vidite zašto se peva "U tem Somboru svega na volju ... ". 

FRUŠKA GORA

Kao jedna od omiljenih izletničkih planina, smeštena u Vojvodini, Fruška Gora obiluje brojnim vrednostima. Na svega 50 km dužine i 10 km širine smestilo se toliko lepih lokacija koje možete obići pri poseti ove planine.

Tri predloga u Srbiji idealna za prolećni odmor: Ovo su mesta koja MORATE obići, a veoma su blizu! (FOTO) Shutterstock/Jezero Ledinci
 

Ako tragate za aktivnim odmorom u prirodi možete se upustiti u šetnju stazama Fruške Gore – možete osvojiti prelepi vidikovac Orlovo Bojište na Popovici, prošetati do Dumbovačkog vodopada, dočekati zalazak sunca na Brankovcu, posetiti Ledinačko ili Bešenovačko jezero – dva dragulja Fruške Gore koja će vam se, ako ste ljubitelj prirode, sigurno dopasti.

Tri predloga u Srbiji idealna za prolećni odmor: Ovo su mesta koja MORATE obići, a veoma su blizu! (FOTO) Shutterstock
 

Pored prirode tu su srpski pravoslavni manastiri, zbog kojih je ova planina poznata i kao “Srpska Sveta Gora”. Samo neki od manastira su Krušedol, Hopovo, Mala Remeta, Šišatovac. A tu su i vinarije po kojima je Fruška Gora naročito zemljom plodna i poznata.

ĐERDAPSKA KLISURA

Naš najveći nacionalni park, gvozdena kapija Dunava, prvi geopark u Srbiji i mesto gde se rodila civilizacija, najlepša i najveća klisura u Srbiji, sve je to Đerdap. Smešten je na samoj granici sa Rumunijom, na severoistoku Srbije.

Tri predloga u Srbiji idealna za prolećni odmor: Ovo su mesta koja MORATE obići, a veoma su blizu! (FOTO) Shutterstock/Đerdap/Vidikovac Ploče
 

Za Đerdap uglavnom kažu da je lokalitet gde su se kultura i priroda magično spojile i koji svojom istorijom i lepotom privlači veliki broj posetilaca kako iz Srbije, tako i iz inostranstva. Ako odlučite da provedete vikend na Đerdapu, na tom putu bi valjalo obići Ramsku i Golubačku tvrđavu – srednjovekovna utvrđenja na Dunavu, Srebrno jezero, Kapetan Mišin breg, neolitsko nalazište Lepenski vir i vidikovac Ploče.

Tri predloga u Srbiji idealna za prolećni odmor: Ovo su mesta koja MORATE obići, a veoma su blizu! (FOTO) Printscreen/Youtube
 

Ako ste nešto veći avanturisti, predlažemo vam osvajanje vrha Veliki Štrbac. Ukoliko vas vreme posluži, ne propustite krstarenje Dunavom – vožnja brodićem uz pratnju vodiča koji vam sve vreme dok krstarite priča o istoriji Đerdapa. Sezona krstarenje počinje uglavnom u maju.

(Republika, Lepote Srbije)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading