JEDINSTVEN PRIRODNI FENOMEN POKRAJ KRALJEVA Okamenjena šuma stara milion godina

14:00

Turizam 0

Kamena šuma u blizini manastira Žiča, jedan je od retkih svetskih fenomena. Ostaci kalcifikovanog drveta, od kojih su neki stariji i od milion godina, mogu se pronaći samo na malom broju nalazišta u svetu.

JEDINSTVEN PRIRODNI FENOMEN POKRAJ KRALJEVA Okamenjena šuma stara milion godina
Kraljevo online

Okamenjena šuma, jedinstven prirodni fenomen, nalazi se na lokaciji između manastira Žiče i Mataruške Banje na brdu koje se zove Lojanik.

Ostaci kalcifikovanog drveta su iz vremena paleolita, a ima naslaga starijih i od milion godina. Ti komadi drveta su laki, ali su tvrdi kao granit i zbog toga ih je lokalno stanovništvo koristilo kao odličan oštrač za brušenje kosa. Pretpostavlja se da je brdo iznad Mataruške banje Lojanik nastalo u vulkanskoj aktivnosti, usled čega je drvo postalo kamen.

Ovo okamenjeno drvo je zaustavljeno na pola puta da postane poludragi kamen, a ima indicija da su na ovom području i takva nalazišta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

JEDINSTVEN PRIRODNI FENOMEN POKRAJ KRALJEVA Okamenjena šuma stara milion godina Kraljevo online

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Kameno drvo" prema brojnim studijama stručnjaka nastalo je prolaskom mineralnih voda kroz naslage vulkanskog pepela što je tokom hiljada godina dovelo do toga da se nekada živi organizam doslovce pretvori u materiju tvrđu i od kamena.

Samo po sebi deluje fascinantno, teško je kao granit, a pritom ima sva svojstva najobičnijeg komada drveta, na njemu su vidljivi godovi, središte biljke, svi kanali koji su hranili stablo. Sve je doslovce okovano i sačuvano u vremenu, zahvaljujući, pre svega, silicijumu koga ima u mineralnim vodama zaslužnim za kalcifikaciju.

Kamenih šuma u Evropi ima svega pet i to u Češkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Ukrajini i Belgiji, dok ih u celom svetu ima oko desetak.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

Komentari(0)

Loading