OVO MESTO SE ZOVE "BUNTOVNIČKI GRAD" Kako je dobilo titulu i zašto ga je Tito izbegavao u širokom krugu (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Turizam 0

Desila se i jedna situacija da je u vreme govora Tita nestalo struje

OVO MESTO SE ZOVE "BUNTOVNIČKI GRAD" Kako je dobilo titulu i zašto ga je Tito izbegavao u širokom krugu (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Ovčarsko-kablarska klisura

Josip Broz Tito u istoriji je ostao poznat po svojim svetskim turnejama, obilascima država koje su se nalazile na drugom kraju sveta i putovanjima koja su trajala po nekoliko meseci. Ali u Jugoslaviji postojalo je jedno mesto koje bi Tito izbegavao u širokom luku, a koje se nalazi u srcu Srbije.

Postoji legenda koja kaže da posete Čačku i okolini vladari Srbije nikako nisu voleli. Tako ga je kralj Aleksandar Karađorđević posetio samo jednom i to samo zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića, Tito ga je zaobilazio, a ni danas političari ne vole da ga posećuju.

OVO MESTO SE ZOVE Alo
 

Iako je tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine Tito u Čačku bio sedam puta, uvek se trudio da ga zaobiđe, u koliko je to moguće.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Planski na to mesto nikada nije dolazio, a istoričari smatraju da je to zbog činjenice da je Broz do kraja života ovaj grad doživljavao kao blizak ravnogorskom pokretu.

OVO MESTO SE ZOVE Alo
 

I kao su ga tokom njegovih poseta uvek dočekivali dočekivale razdragane gomile ljudi, za Tita su oni ostali četnici, valjda zbog svoje blizine Ravnoj Gori i pesme „Na planini, na Jelici“.

Izveštaji policije kraljevine Jugoslavije iz 1940. godine Čačak su ocenili kao ozloglašeno „komunističko leglo“ u Zapadnoj Srbiji, u ovom gradu boravili su čuveni komunisti – Filip Filipović, Kosta Novaković, Milka Minić, Miloš Minić, Dragiša Mišović.

OVO MESTO SE ZOVE Shutterstock/Josip Broz Tito
 

Ali to Titu nije preterano značilo, danas stari u Čačku još uvek pričaju da su svaki put pre dolaska predsednika SFRJ ljudi predstavljeni kao protivnici režima hapšeni preventivno i po nedelju dana ranije, zbog toga je ovaj grad dobio etiketu “buntovničkog grada“, a čak se desila i jedna situacija da je u vreme govora Tita nestalo struje.

Kako doći od Beograda do Čačka pogledajte na sledećoj mapi:

 

 

Izvor: novosti

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading