NEVEROVATNI PARK U KRUŠEVCU Najlepše crkve i manastri izgrađeni u minijaturnom obliku nesvakidašnja su atrakcija ovog grada! (FOTO)

J. K.

17:24

Turizam 0

Bagdala, brdo, iznad samog grada, odavno je postalo sinonim Kruševca, omiljeno šetalište zaljubljenih parova, sastajalište mladih pesnika, sportista i dece.

NEVEROVATNI PARK U KRUŠEVCU Najlepše crkve i manastri izgrađeni u minijaturnom obliku nesvakidašnja su atrakcija ovog grada! (FOTO)
turizamkrusevac.rs

 

Park minijatura „Srbija“ na Bagdali je turistička atrakcija u Kruševcu, otvorena na Vidovdan 2019. godine. 

Park je u obliku teritorije države Srbije, sa pet „reka“, deset gradova“ i u prvom trenutku deset minijatura manastira: Žiča, Mileševa, Ravanica, Tronoša, Studenica, Gračanica, Lazarica, Krušedol, Pećka patrijaršija i Hram Svetog Save.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Na Dan oslobođenja grada Kruševca, 14. oktobra 2019. godine, Park postaje bogatiji za dve minijature manastira - Visoki Dečani i Pavlovac. Broj minijatura će se vremenom povećavati sve dok se svi znamenitiji manastiri ne postave.

Idejni tvorac i autor projekta je dr Boris Stajkovac iz Beograda. Minijature su izrađivane u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Srbije.

Takođe, prostor na Bagdali od Vidovdana 2020. godine, obogaćen je jarbolom 23 metra visine, sa srpskom zastavom koja će dominirati nad Gradom. Postament jarbola krasi trostrani prikaz dvoglavog orla sa grba Republike Srbije, rad autora dr Borisa Stajkovca.

NEVEROVATNI PARK U KRUŠEVCU Najlepše crkve i manastri izgrađeni u minijaturnom obliku nesvakidašnja su atrakcija ovog grada! (FOTO) turizamkrusevac.rs
 

 

Park Minijatura na mapi: 

 

BONUS VIDEO 

 

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

Komentari(0)

Loading