NASLEĐE MONAHA SA SVETE GORE Iz ove svetinje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara (FOTO) (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Turizam 0

Manastir Jovanje se nalazi na levoj obali Zapadne Morave na Kablaru.

NASLEĐE MONAHA SA SVETE GORE Iz ove svetinje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara (FOTO) (VIDEO)
Shutterstock

 

Manastir se prvi put pominje u turskom defteru oko 1540. godine. Po starom, usmenom predanju, kaže se da su manastir podigli monasi sa Svete Gore Atonske, koji su pobegli ispred najezde pljačkaša i da je to bilo „pre Kosova„. To isto svedoči natpis iznad crkve.

Vuk Karadžić u spisima iz 1824. godine pripoveda, da je manastir Jovanje bio lavra, iz koje se zapovedalo i sudilo svim ostalim manastirima oko Kablara i Ovčara. Po izgledu, veličini i lepoti, tadašnju crkvu on stavlja na prvo mesto među hramovima pod Kablarom. Nekada je ovde delovala prepisivačka škola, što svedoči jedno rukopisno jevanđelje iz srednjeg veka, koje se čuva u Beču.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir je mnogo puta pljačkan i rušen. Obnovljen je 1840. godine ali se ubrzo ponovo pretvara u ruševinu, sve do 1936. godine kada je, sa blagoslovom Presvete Bogorodice i Svetog vladike Nikolaja Srpskog, oživeo i ponovo počeo da služi Bogu i ljudima. „Ovo je rajsko mesto kojem nema ravna ni u Svetoj Gori atonskoj“ – reči su Rafaila Hilandarca, koje je izgovorio kada je 1937. godine, doveo 12 monahinja iz manastira Kalista u vekovni, stari manastir ali napušten, zapušten i opljačkan. Uprkos svim nedaćama manastir je obnovljen.

Izgradnjom hidrocentrale „Međuvrsje“ 1954. godine, manastir Jovanje je potopljen i premešten na novu lokaciju, sa Kablarske strane na levoj obali Zapadne Morave, „sakriven“ u šumi, na maloj zaravni u podnožju Jovanjskog brda. Na brdo na kome je manastir danas, monahinje su izmestile monaško groblje, kamen i stubove stare crkve. Nova crkva je osvećena 1959. godine.

Manastir Jovanje se pročuo po pomoći i čudima koja čini čudotvorna ikona Majke Božije Jovanjske, Brzopomoćnica, koja se nakazi u ovom hramu, a koja je dar duhovnika ovog manastira, Serafima Rusa. Mnoge je iscelila, tužne razveselila a nesrećne utešila.


Manastir Jovanje na mapi: 
 

 

 

Vodena pećina-reka Pranjica

DRAGULJ U SRCU SRBIJE Vodena pećina koju MORATE videti, speleolozi su istražili samo njenih prvih 200 metara, za ostatak se čekaju ronioci (FOTO)

Turizam

20:00

29 april, 2024

Arilje - Iako nije poznata kao Tara i Uvac, reka Panjica koja protiče kroz sela u blizini Arilja pravi je turistički biser koji je od strane posetilaca prepoznat tek pre nekoliko godina, kada su se usled pandemije mnogi upustili u istraživanje predela u Srbiji. Doboko usečen kanjon jedan je od najlepših u ovom kraju i predstavlja pravo blago očuvane, netaknute prirode. Kroz tok Panjice vodi vas staza dugačka oko 1.000 metara, a sve one koji se odluče da je prepešače na samom kraju očekuje nagrada, jer se tu nalazi jedinstvena Vodena pećina.

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading