ZAVIRITE U DOM BELOGLAVOG SUPA Radoinjsko jezero: "Ne ostavi ništa osim otisaka stopala, ne ponesi ništa osim sećanja" (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Turizam 0

Najnizvodnije jezero na Uvcu je Radoinjsko jezero i sastavni je deo Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, prirodnog dobra prve kategorije, od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

ZAVIRITE U DOM BELOGLAVOG SUPA Radoinjsko jezero: "Ne ostavi ništa osim otisaka stopala, ne ponesi ništa osim sećanja" (FOTO/VIDEO)
Shutterstock

Nalazi se na 805m nadmorske visine. Nastalo je podizanjem brane na 43 km od ušća Uvca u Lim. Brana je izgrađena na 760mnv, visoka je 40m i duga 150m. Površina jezera je oko 180ha.

Jezero je uklješteno između strmih krečnjačkih obala i dugačko 11km sa najvećom dubinom od oko 30m. Širina vodenog ogledala neposredno iza brane iznosi 300 - 500m, ali se jezero uzvodno sužava tako da je na nekim mestima uže od 50m.     

Spada u grupu manjih veštačkih jezera sa kapacitetom od 4 miliona m3.

 

 

Prosečni proticaj vode na mestu brane je 13m3/s. U vreme visokog vodostaja, voda Radoinjskog jezera dopire do brane u Kokinom Brodu.

Temperatura vode je nešto niža od Zlatarskog i Uvačkog jezera (10-120S) zato što dolazi sa dna Zlatarskog jezera i dodatno se rashlađuje prolazeći kroz turbine hidroelektrane „Kokin Brod“. Ima malo koloidnih čestica u vodi, zbog relativno čvrste obale, što uslovljava i providnost do 5m.

 

 

Inače, ovo jezero ima ulogu rezervoara vode za hidroelektranu „Bistrica“ na desnoj obali jezera Potpeć na Limu. Od Radoinjskog jezera do ušća u Lim, Uvac nema većih pritoka.

U izvesnom smislu je to kompenzacioni bazen iz kojeg se u sistem Lima tunelima prebacuje znatna količina vode za hidroelektranu „Bistrica“ a potom u jezero Potpeć.

Jezero je bogato potočnom pastrmkom i krupnim klenom. Kod ribolovaca je naročito popularno zbog kapitalnih zlatovčica (hvatani su trofeji i od 10 kilograma, ali se najčešće love primerci od 1 do 3 kilograma).

Za ribolov na ovom jezeru neophodna je upotreba čamaca, uz korišćenje štapova za lako i srednje varaličarenje kao i štapova za mušičarenje u istim klasama, u zavisnosti od vrste ribe koju želite da ulovite.

 

 

Takođe, na liticama Radoinjskog jezera se gnezdi beloglavi sup - 2014. godine izbrojana su 22 para, a 2015. godine 24 para.

Radoinjsko jezero na mapi

 

 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading